fbpx
VMS roept op alle adviezen van WHO te blijven implementeren inzake COVID-19

GFC NIEUWS- De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) wenst in navolging op eerdere bekendmakingen aan de gemeenschap het volgende te adviseren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 11 maart de COVID-19 uitbraak in de wereld, uitgeroepen tot een pandemie.

Een pandemie is een wereldwijde epidemie, hetgeen betekent dat de risico’s op wereldwijde uitbraak van dit nieuwe Coronavirus zeer hoog zijn en er een hoog besmettingsgevaar is over de hele wereld.

De WHO geeft dagelijks updates aan de wereldgemeenschap en wij wensen het volgende te adviseren aan de Surinaamse gemeenschap.

Tot op heden zijn er geen bevestigde gevallen van COVID-19 in Suriname. Echter, zullen wij met zijn allen ons moeten inspannen om deze infectieziekte buiten Suriname te houden.

In dit kader willen wij de gemeenschap, maar in het bijzonder de patiënten van de VMS-artsen, de volgende adviezen geven:
1. Heeft u koorts
2. en hoest u of bent u kortademig en
3. heeft u gereisd naar het buitenland in de afgelopen 14 dagen
4. of bent u in contact geweest met iemand met griepverschijnselen?

Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts of bel 178 (Hotline BOG)
Personen met bovengenoemde klachten of zij die risico’s lopen, “verzoeken wij de poliklinieken niet te bezoeken, maar te bellen naar uw huisarts. De arts zal middels enkele vragen aan u, nagaan welke de volgende stappen zullen zijn. Dit op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie.”

Indien u de poli bezoekt zonder te bellen, gelieve de instructies van uw huisarts strikt op te volgen. Geef bij aankomst op de poli gelijk aan waarvoor u de poli bezoekt en wat de klachten zijn.

Wij citeren de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (“Situation report van 11 maart 2020).

“Uit de huidige statistieken van de WHO blijkt dat de kwetsbare groepen bij COVID 19 de ouderen en de mensen met onderliggende aandoeningen (z.a. Hart-en vaatziekten, Diabetes, kanker, mensen met astma of onderliggende longziekten e.a.) zijn”.

De WHO geeft hierbij enkele nieuwe adviezen voor m.n. de oudere personen en/of personen met onderliggende ziekten:

1. Indien u thuis gasten ontvangt, groet elkaar op tenminste 1 meter afstand. Geef geen handdruk, maar zwaai bijvoorbeeld naar elkaar.
2. Was regelmatig uw handen met water en zeep gedurende 20 seconden.
3. Maak oppervlakten welke vaak worden aangeraakt, schoon met desinfectants.
4. Indien u thuis iemand hebt die zich niet goed voelt of ziek is, probeer dan de gemeenschappelijke ruimten te beperken.
5. Probeer de infectie-preventiemaatregelen (sanitizer, handen wassen, hoesten in de ellenboog of zet een mond/neusmasker op) continu na te leven.

Wij vragen het ministerie van Volksgezondheid dringend om de voorlichtingscampagnes te intensiveren en alle actoren te betrekken bij dit enorm belangrijk gezondheidsvraagstuk.

De adviezen van de VMS zijn gebaseerd op de instructies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De VMS roept het ministerie van Volksgezondheid op om de adviezen van de WHO te blijven implementeren voor de Surinaamse gemeenschap en in eenheid te trachten dit vraagstuk op te lossen.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…