‘Vliegpersoneel loopt meer risico op verschillende soorten kanker’

Vliegtuigbemanning zou, in vergelijking met mensen die niet in de lucht werken, een grotere kans hebben om diverse soorten kanker te ontwikkelen. De Harvard-universiteit kwam tot deze conclusie nadat zij gezondheidsgegevens van ruim 5.300 man vliegpersoneel had bekeken. Dat werd vergeleken met gegevens van meer dan 2.700 volwassenen met een andere baan, maar wel dezelfde sociaal-economische status.

Daaruit bleek dat het vliegpersoneel vergeleken met de controlegroep 51 procent meer kans zou hebben om ooit borstkanker te krijgen. Ook het risico op het krijgen van een melanoom (vorm van huidkanker) werd verdubbeld. De kans op andere soorten huidkanker was zelfs verviervoudigd. Mogelijk wordt dat veroorzaakt doordat vliegpersoneel relatief veel tijd in zonnige landen spendeert.

De onderzoekers noemen deze bevindingen “opvallend”. Over het algemeen heeft vliegpersoneel een goede gezondheid. Ze hebben relatief weinig overgewicht, roken weinig en schakelen vaker dan de “gemiddelde burger” tijdig medische hulp in.