fbpx

‘Vliegen dragen meer ziektes bij zich dan gedacht’

Brom- en huisvliegen zouden veel meer ziektekiemen meedragen dan aanvankelijk werd aangenomen. Uit een nieuwe wetenschappelijke studie van de NTU Singapore blijkt dat vliegen gemiddeld meer dan 300 verschillende ziekteverwekkers met zich meedragen, schrijft NU.nl.

De wetenschappers bestuurden voor het onderzoek de micro-organismen van 116 huis- en bromvliegen, afkomstig van drie verschillende continenten. Hieruit bleken sommige insecten wel honderden soorten ziekteverwekkers bij zich te hebben, waarvan een groot deel ook schadelijk kan zijn voor de mens. Zo werden verwekkers gevonden die onder meer buikgriep en longontsteking veroorzaken.

Pootjes

OOK INTERESSANT
Nieuw omega-3-supplement kan gezichtsverlies door alzheimer, diabetes en andere ziekten voorkomen

De huisvlieg droeg gemiddeld 351 verwekkers bij zich. De bromvlieg, die doorgaans vaker in warme klimaten te vinden is, had er gemiddeld 316. Op de pootjes en de vleugels werden de meeste verwekkers gevonden. Veel hiervan kwamen zowel bij de brom- als bij de huisvlieg voor.

Opvallend was dat de Helicobacter pylori-bacterie, die kan leiden tot maagzweer en andere gerelateerde klachten, ook bij de vliegen werd gevonden. Voor deze studie was het niet bekend dat deze bacterie wordt verspreid door vliegen.