Vliegangst is altijd gekoppeld aan andere angsten

Vliegangst is altijd gekoppeld aan andere angsten. Volgens een bekende klinisch psycholoog en psychotherapeut bestaat vliegangst op zichzelf niet. Er zijn zo veel onderliggende andere angsten die het kunnen veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld een angst zijn om controle te verliezen of een vrees voor afgesloten ruimtes. Je moet dus datgene aanpakken wat die angst veroorzaakt. Daarna kun je pas van je vliegangst afkomen.

Een andere angst of nare herinnering zorgt ook voor vliegvrees. Het kan getriggerd worden door een nare ervaring met vliegen, of een negatieve ervaring in een lift of andere, kleine afgesloten ruimte. Dat spreidt zich dan uit naar een algehele angst om zich in een afgesloten ruimte te begeven, zoals een vliegtuig.

Het is mogelijk om van vliegangst af te komen. Dat kan met therapie en coaching, maar bij een minder ernstige vorm van vliegangst kun je zelf al een hoop bereiken door voorlichting. Vermijd bijvoorbeeld voor de vlucht ook suiker- en cafeïnehoudende producten. Je hartslag is door de stress al verhoogd en door deze producten wordt dat alleen maar sterker.

Personen die gedurende de vlucht veel spanning ervaren, hebben baat bij ademhalingsoefeningen. Door je ademhaling aan te passen, geef je een seintje aan je lichaam dat je de controle hebt over je lijf.