fbpx

Vlees zoals spek, ham, hotdogs, worstjes en corned beef gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe studie heeft een verband gevonden tussen het consumeren van nitrieten uit drinkwater en dieet en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Nitraten en nitraten komen van nature voor in water en bodem en worden gebruikt als conserveermiddel om de houdbaarheid te verlengen.

Voedingsmiddelen die vaak nitrietconserveringsmiddelen bevatten, zijn verwerkt vlees zoals spek, ham, hotdogs, worstjes, corned beef en gezouten vlees. Bovendien kunnen sommige kazen, gerookte vis en ingemaakte producten ook nitrietconserveringsmiddelen bevatten.

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers aan het NutriNet-Santé-onderzoek een hogere inname van nitrieten in het algemeen rapporteerden en specifiek van voedseladditieven, en niet-additieve bronnen een hoger risico hadden op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Er was geen verband tussen nitraten en type 2 diabetesrisico, en de bevindingen ondersteunden geen potentiële voordelen voor nitrieten of nitraten in de voeding in termen van bescherming tegen type 2 diabetes.

OOK INTERESSANT
Niet kunnen urineren jonge vrouwen door gebruik krachtige pijnstillers

Volgens de auteurs: “Deze resultaten bieden een nieuw bewijsstuk in de context van de huidige discussies over de noodzaak van een vermindering van het gebruik van nitrietadditieven in verwerkt vlees door de voedingsindustrie en zouden de behoefte aan betere regulering van bodemverontreiniging door meststoffen kunnen ondersteunen. In de tussentijd raden verschillende volksgezondheidsautoriteiten wereldwijd burgers al aan om hun consumptie van voedingsmiddelen met controversiële additieven, waaronder natriumnitriet, te beperken”.

Het onderzoek werd geleid door Bernard Srour en werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Medicine.