fbpx

Vitamine D-tekort is een wereldwijd gezondheidsprobleem voor zwarte gemeenschap, blijkt uit nieuwe studie

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Donkergekleurde mensen die weinig in de zon gaan zouden er goed aan doen hun vitamine D3 -niveau in hun bloed te meten.

Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in de The European Journal of Clinical Nutrition blijkt dat zwarte personen, vooral in landen met weinig zonlicht, een tekort hebben aan deze belangrijke vitamine, eigenlijk een prohormoon.

De researchers hebben de gegevens bestudeerd van zwarte gemeenschappen in verschillende landen.

De bevindingen suggereren dat donkere mensen van Afrikaanse afkomst die op hogere breedtegraden leven  zouden moeten overwegen om hun vitamine D- status te checken en eventuele deficiënties aan te vullen.

Een expert verbonden aan Constantin vertelt aan GFC Nieuws dat personen die wonen in in landen met een lage breedtegraad, gretig gebruik kunnen maken van het zonlicht.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: Gezondheidsautoriteiten weigeren toe te geven: vitamine D- tekort zorgt voor ernstiger verloop COVID-19

Vitamine D wordt aangemaakt wanneer de huid in contact komt met zonlicht. Hoe donkerder een persoon is, des te moeilijker deze wordt aangemaakt.

BEKIJK OOK
Zelfs milde COVID verhoogt de kans op een hartaanval en beroerte

Vitamine D speelt een zeer belangrijke rol bij meerdere vitale functies in het lichaam. Onder meer het immuunsysteem, hart en bloedvaten, botten, de hormoonbalans en het voorkomen van talrijke ziekten.

Een tekort aan D kan leiden tot tal van matige tot zeer ernstige medische klachten.

De Constantin expert zegt dat personen, indien ze dat nodig vinden, aan hun huisarts kunnen vragen om hun vitamine D3 in het lab te laten meten.

Benadrukt wordt dat volwassenen moeten streven naar een minimale waarde van 75 nmol/L. Met een lagere waarde moet beslist geen genoegen worden genomen, ook al staat er op de referentiewaarden van het lab dat lagere waarden binnen de “norm” vallen.

De D3- status moet optimaal zijn, dus minstens 75 nmol/L! Niet minimaal of sub- optimaal, maar optimaal!

Personen die wonen in landen met weinig zonlicht kunnen hun tekorten aanvullen door het- bij voorkeur dagelijks – slikken van vitamine D- supplementen.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER