fbpx

Vitamine D-supplementen verminderen diabetesrisico volwassenen met prediabetes

GFC NIEUWSREDACTIE- Vitamine D-suppletie kan het diabetesrisico verlagen voor de meer dan 10 miljoen volwassenen met prediabetes.

Een overzicht van klinische onderzoeken heeft aangetoond dat een hogere vitamine D-inname geassocieerd was met een 15 procent verminderde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 bij volwassenen met prediabetes.
De review werd op 7 februari 2023 gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die beschikbaar is in of wordt toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen, als supplement, of geproduceerd door het lichaam wanneer ultraviolette stralen van zonlicht de huid raken.

Vitamine D heeft veel functies in het lichaam, waaronder een rol in insulinesecretie en glucosemetabolisme. Observationele studies hebben een verband gevonden tussen het hebben van een laag niveau van vitamine D in het bloed en een hoog risico op het ontwikkelen van diabetes.

Onderzoekers van Tufts Medical Center voerden een systematische review en meta-analyse uit van drie klinische onderzoeken waarin de effecten van vitamine D-supplementen op het diabetesrisico werden vergeleken.

De auteurs ontdekten dat gedurende een follow-upperiode van drie jaar, nieuw beginnende diabetes optrad bij 22,7 procent van de volwassenen die vitamine D kregen en 25 procent van degenen die placebo kregen, wat een relatieve vermindering van het risico van 15 procent is.

Volgens de auteurs suggereert het extrapoleren van hun bevindingen naar de meer dan 374 miljoen volwassenen wereldwijd die prediabetes hebben, dat goedkope vitamine D-suppletie de ontwikkeling van diabetes bij meer dan 10 miljoen mensen zou kunnen vertragen.