Het nemen van vitamine D pillen en extra calcium door bijvoorbeeld meer melk te drinken, leidt niet tot minder botbreuken, constateren onderzoekers van het Erasmus MC uit Rotterdam in The British Medical Journal (BMJ).
Het internationale onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich mee brengen, zoals vitamine D- en calciumgehalte, bloedsuikerspiegel, diabetes en reuma.
Het onderzoek toonde aan dat alleen botmineraaldichtheid (BMD) een duidelijk effect had op het botbreuk risico.
Geen van de andere risicofactoren die getest werden, zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel, bloedsuikerspiegel, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten, had een grote invloed op het botbreuk risico. Ze vonden ook geen bewijs van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het botbreuk risico.
Calcium is belangrijk voor de botten en te weinig calciumconsumptie is nog steeds een risicofactor voor botbreuken. Maar extra veel melk drinken heeft geen effect.
Zorgen voor voldoende beweging en zonlicht, en uitgebalanceerde voeding zijn waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het botbreukrisico dan vitamine D-supplementen slikken en veel melk drinken.