fbpx

Vitamine B12-tekort verhoogt risico op depressie

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Wetenschappers van The Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA) hebben een nieuw onderzoek gepubliceerd dat de relatie tussen foliumzuur en vitamine B12-status en de associaties met een hogere mate van depressieve symptomen bij oudere volwassenen onderzoekt.

De studie, gepubliceerd in het prestigieuze British Journal of Nutrition, toont aan dat een lage vitamine B12-status verband houdt met depressieve symptomen, maar toont aan dat foliumzuur niet geassocieerd is met depressie.

De bevindingen onthullen relevante informatie voor oudere volwassenen, volksgezondheid en beleidsmakers om beter te begrijpen hoe risico’s kunnen worden geïdentificeerd en beschermende maatregelen kunnen worden genomen om de gezondheidsresultaten voor personen van 50 jaar en ouder te verbeteren.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Verminderde uitstoot uitlaatgassen voertuigen gelinkt aan aanzienlijke daling aantal sterfgevallen

In Ierland heeft volgens de studie een op de acht oudere volwassenen een lage B12-status. Verder is sprake van een lage inname via de voeding en een lage bloedstatus in alle leeftijdsgroepen onder de Ierse bevolking.

BEKIJK OOK
Jongedame die het voor het eerst met een vrouw heeft gedaan: 'ik neem nooit meer een man'

Enkele van de negatieve gevolgen van een lage B12-status kunnen megaloblastaire anemie, verminderde cognitieve functie of schade aan de beschermende bedekking (myelineschede) zijn die de zenuwvezels van de hersenen omringt.

Het begrijpen van het verband tussen foliumzuur of lage B12-status en depressie op latere leeftijd is belangrijk omdat depressie een risicofactor is voor functionele achteruitgang, opname in residentiële zorg en vroege dood.