Visserijdispuut Coronie opgelost

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar van LVV heeft donderdag in goed overleg een compromis bereikt met vissers uit Coronie.

Hiermede is een lastig vraagstuk in het kader van de ordening van de visserijsector in Coronie, opgelost.

In Coronie was er namelijk een dispuut gaande over vergunningen, die aan vissers aldaar zijn uitgegeven. Aan de vissers in dit kokosdistrict zijn 13 vergunningen verstrekt voor Buiten Vaart (BV).

De vergunning Buiten Vaart geeft toestemming om te mogen vissen in de rivieren. Dit gebeurt echter niet, omdat de vissers activiteiten ontplooien op zee vanwege het feit dat Coronie aan zee grenst.

Het vissen op zee kan alleen met een vergunning voor Surinaamse kustwateren, en wel SK (Surinaamse Kustvaart), Njawarie visserij SK, Drijfnetvisserij SK en SKB (Surinaamse Kustvaart Bangamary). Het verschil ligt in de maaswijdte van de visnetten.

In het kader van de ordening van de visserijsector wordt deze kwestie ook aangepakt. Het onderdirectoraat Visserij heeft het voorstel gedaan om over te gaan naar de vergunning van Drijfnetvisserij SK.

De vissers vragen echter SKB-vergunningen aan. Enkele stakeholders in de visserijsector hebben moeite met dit verzoek.

In het Visserij Management Plan 2014-2018 is opgenomen om het aantal SKB-vergunningen, die van 25 naar 50 is opgelopen, terug te brengen naar 25; hierdoor zou het probleem van overbevissing tegengegaan kunnen worden.

Minister Parmessar vroeg de stakeholders zelf een besluit te nemen over deze kwestie. Het vinden van een adequate oplossing bleef echter uit, totdat de minister besloot om middels open dialoog vandaag de knoop door te hakken en te komen tot een bevredigende oplossing voor alle partijen.

Coronie krijgt van de 13 bestaande vergunningen, 8 Drijfnetvisserij SK en 5 SKB-vergunningen. De toekenning laat het ministerie over aan de stakeholders zelf.

Bij het overleg waren aanwezig: vertegenwoordigers van het Visserscollectief Commewijne, Visserscoöperatie Coronie, de overkoepelende vissersorganisatie in Suriname, de Kustwacht onder leiding van Kolonel Jerry Slijngard, de coördinator van Coronie Ivan Graanoogst en staf van het onderdirectoraat Visserij.

Bekijk ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> Afslanksysteem Constantin werkt het beste volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek

Meer nieuws

Overleg op hoog niveau in Lawagebied

GFC NIEUWS- Granman Ipomadi Pelenapin, zijn traditionele leiders en de leiders van de Wayana aan de Franse kant van de Lawarivier hebben besloten dat door…

DSB weer open na goed onderhoud met CBvS

GFC NIEUWS- De directie van De Surinaamsche Bank heeft vanmorgen in een breedvoerig onderhoud met de Governor van De Centrale Bank van Suriname (CBvS) goede…

Dienstverlening SZF niet gestopt

GFC NIEUWS- De adviezen en maatregelen omtrent COVID-19 van de Surinaamse autoriteiten nopen de Stichting Staatsziekenfonds (het SZF) verantwoordelijkheid te nemen in het niet verder…

Petitie tegen nieuwe Valutawet

GFC NIEUWS- Twee bezorgde burgers, Alven Roosveld en Patrick Robles de Medina, hebben het initiatief genomen voor een online-petitie tegen de nieuwe Valutawet, want ook…