fbpx

Vissen naar Likes: get a life, zeggen onderzoekers

De moeder van een jongetje van drie gaf haar zoontje straf en die ging daarop flink tekeer. Zij vond dat zo grappig, dat zij hem nog eens strafte zodat zij zijn reactie kon filmen.

Nadat zij het filmpje had gepost op Instagram vroeg zij zich opeens af: “Wat ben ik eigenlijk aan het doen?”

Mensen doen de raarste dingen om maar die Like te scoren op sociale media. Zozeer zelfs, dat de Like de kwaliteit van hun leven beïnvloedt.

Dat is samengevat de conclusie van een onderzoek dat Joseph Grenny en David Maxfield deden naar het gedrag van mensen en hun manieren van communiceren.

Trofeejagers

“Steeds meer van ons verliezen de connectie met ons leven om ‘likes’ en lof op sociale media te verdienen”, schrijven zij in een persbericht op Vital Smarts.

“Wij zijn trofeejagers op sociale media geworden”, zeggen de twee onderzoekers.

Van de mensen die zij ondervroegen gaven bijna zes van elke tien personen toe dat een post op sociale media weleens hun leven had beïnvloed en had gemaakt dat hun gedrag op bizarre of immorele wijze veranderde.

Een kwart van de mensen liet zich zelfs tijdens intieme momenten afleiden door hun smartphone. Het overgrote deel gaf toe onbeschoft te reageren omdat zij zo bezig waren met hun toestel.

Gevaar

Bijna alle respondenten waren zo hard bezig te proberen tijdens vakanties hun belevenissen online te zetten, dat zij nauwelijks of niet genoten van het moment.

Er waren ook veel mensen die hun eigen leven en dat van anderen in gevaar brachten in hun poging om een goede post vast te leggen.

Velen hadden ook in de gaten dat zij onvoldoende tijd besteedden aan de mensen om hun heen, doordat zij teveel in beslag werden genomen door hun telefoon. Hierdoor kwamen zelfs relaties in gevaar.

Likes zijn een gemakkelijke manier om een nepgevoel van welbehagen te produceren. In het echte leven zouden mensen meer moeite moeten doen om datzelfde gevoel te krijgen, zeggen de onderzoekers.

Zij adviseren Facebookjunkies dan ook wat meer stil te staan bij wat zij doen, wat minder vaak posts te plaatsen en af en toe hun smartphone uit te laten.

Overige berichten