fbpx

Vis eten tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, heeft het eten van vis gezondheidsvoordelen voor jou én je kindje. Voor je kindje omdat het eten van vis zorgt voor een betere ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel en voor jou omdat het eten van vis beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Vanwege de gezondheidsvoordelen geeft het Voedingscentrum het advies om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals zalm en sardines. Hieronder vallen ook schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen. Dit advies geldt ook voor zwangere vrouwen.

Wel zijn er sommige soorten vis die je beter kunt mijden als je zwanger bent. En verhit de vis altijd goed. Vis uit blik of pot is al voldoende verhit geweest en hoef je dus niet opnieuw te verhitten.

Risico’s eten van vis verwaarloosbaar klein

In vis kunnen dioxines of zware metalen zitten, die in grote hoeveelheden mogelijk schadelijk zijn voor je kindje. Onderzoek wijst uit dat het mogelijke risico van kleine hoeveelheden dioxines en zware metalen in 1 portie vette vis zoals zalm en sardines te verwaarlozen is.

Speciale vis-adviezen voor zwangeren

Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om maximaal 2 keer per week vette vis eten. Rauwe vis en haring kan je beter laten staan. Na verhitting is het eten van vis, waaronder haring, wel veilig.

Ook wordt voor de zekerheid aangeraden om geen roofvis te eten, zoals zwaardvis, snoek, snoekbaars, haai, paling, tonijn en makreel (ook niet uit blik). In deze vissoorten zitten over het algemeen meer dioxines en zware metalen.

Wees ook voorzichtig met het eten van zelf gevangen vis en zelf gevangen schaal- en schelpdieren als het water vervuild kan zijn. Als je niet weet of het water vervuild is of niet, eet het dan niet.

Met het eten van 1 portie vis per week haal je de maximale gezondheidswinst binnen en zijn er geen risico’s voor je baby.

Overige berichten