fbpx

Vipassana meditatie Suriname organiseert eerste 10-daagse cursus

Meditatie kent verschillende vormen. Beoefenaars over de hele wereld ervaren dagelijks de voordelen ervan. Ook in Suriname wordt er steeds meer gemediteerd.

Reden voor Vipassana Meditatie Suriname om in september de eerste tiendaagse intensieve cursus aan te bieden. In ons land beoefenen zowel christenen als hindoestanen verschillende yoga- en meditatietechnieken. “

Vipassana is één van de oudste meditatietechnieken uit India”, vertelt Christien Oudshoorn, organisatrice van de cursus. Hoewel deze techniek ontwikkeld is door Boeddha is deze in de praktijk niet beperkt tot de Boeddhisten.

“Het idee dat alle mensen dezelfde problemen in het leven ervaren ligt eraan ten grondslag”, licht Oudshoorn toe. Dat maakt het tot een universele techniek. Mensen van diverse religieuze groepen, over de hele wereld, beoefenen Vipassana meditatie.

Vipassana betekent letterlijk ‘de dingen zien zoals ze zijn’. De transformatie die je ondergaat om dit te kunnen doen verloopt via een proces van zeefobservatie. Dit betekent dat de techniek zich richt op het versterken van onze waarneming.

“Door aandachtig naar jezelf te kijken komen diepere, tot nu toe in je onderbewuste aanwezige reacties, aan het oppervlak. Het is een praktische meditatietechniek die helpt om een positiever, evenwichtiger en gelukkiger leven te leiden.”

In het dagelijkse leven gebruiken we diverse technieken om onze oppervlakkige geest te kalmeren en zuiveren. Denk aan sport, televisie kijken, werken, dansen, sociale activiteiten. Dit zijn allemaal manieren waarmee we onszelf kunnen afleiden van zowel aangename als onaangename ervaringen. Deze afleiding brengt ons rust op de korte termijn.

“Vipassana daarentegen richt zich op het diepe onbewuste niveau van de geest en pakt onze problemen daarmee bij de wortel aan,” legt Oudshoorn uit. De tiendaagse cursus kan gezien worden als een introductie waarbij de basis van de techniek wordt aangeleerd. De beoefening zelf is een levenslange taak. Het spreekt mensen overal ter wereld aan omdat het resultaatgericht is.

“Het pad van zelfontplooiing door bewustwording dat je met Vipassana meditatie bewandelt is opmerkelijk door zijn eenvoud, het ontbreken van dogma’s, maar vooral door de resultaten.” Dit betekent niet dat het vanzelf gaat. “Mediteren is hard werken,” vertelt Oudshoorn.

De cursus wordt gehouden van 16 tot en met 27 september in het Christoforus Internaat aan de Prinsessestraat 46, Paramaribo, Suriname.

Deelnemers overnachten op de locatie. Uit principe wordt de cursus kosteloos aangeboden. Wie de cursus heeft afgerond en de goede resultaten van de techniek heeft ervaren, kan na afloop een vrijwillige donatie doen zodat ook anderen deze cursus kunnen volgen.

Meer informatie over de cursus is te vinden op www.dhamma.org/nl en op www.facebook.com/vipassanaParamaribo. Informatiebijeenkomst Op vrijdag 31 juli 2015 wordt er om 19.00 uur een vrijblijvende informatie bijeenkomst gehouden.

De locatie is het Christoforus Internaat, op de Prinsessestraat 46, Paramaribo. Hier worden de techniek en de cursus verder toegelicht.

 

Overige berichten