Vingerclip nieuwe manier om bloeddruk en vier andere functies snel en accuraat te meten

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Het regelmatig controleren van de bloeddruk van een persoon kan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg helpen bij het vroegtijdig opsporen van verschillende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk.

Volgens het onderzoek kunnen veel dingen echter een nauwkeurige bloeddrukmeting veranderen, waaronder de nervositeit van een patiënt over het laten meten van zijn bloeddruk in het kantoor van een arts, ook wel bekend als ‘wittejassensyndroom’.

Nu passen onderzoekers van de Universiteit van Missouri (VS) een vingerknipapparaat aan voor het snel meten en voortdurend monitoren van de bloeddruk.

Het apparaat kan ook tegelijkertijd vier extra vitale functies meten: hartslag, bloedzuurstofverzadiging, lichaamstemperatuur en ademhalingsfrequentie.

Dat zijn de woorden van Richard Byfield, een afgestudeerde student werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek aan het MU College of Engineering, en de hoofdauteur van de studie.

Dit proces wordt fotoplethysmografie (PPG) genoemd en het apparaat maakt gebruik van twee PPG-sensoren op twee verschillende punten op een vinger om iemands pols vast te leggen om de pulsgolfsnelheid te berekenen, of hoe snel het bloed door de bloedbaan reist.

Zodra de gegevens van de pulsgolfsnelheid zijn verzameld, worden deze draadloos naar een computer verzonden voor signaalverwerking en bloeddrukberekening door een machine learning-algoritme.