Ter gelegenheid van de Werelddag voor Culturele Diversiteit voor Dialoog en Ontwikkeling organiseerde Villa Zapakara op zaterdag 24 mei een feestelijk en leerzaam evenement waarbij culturele diversiteit en interculturele dialoog centraal stonden.
Als stichting die zich al 15 jaar inzet voor cultuureducatie en creatief leren ziet Villa Zapakara deze internationale dag als een kans om kinderen op een speelse én betekenisvolle manier kennis te laten maken met de rijke culturele diversiteit van Suriname.
Aan het evenement namen 75 kinderen en jongeren deel, in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. Maar liefst 45 deelnemers kwamen uit verschillende tehuizen, en kregen dankzij deze activiteit een bijzondere kans tot culturele beleving en zelfexpressie.
Zij volgden een interactief programma met diverse culturele en creatieve workshops. Tijdens het programma kregen de deelnemers een energieke workshop, Awasa-dans en muziek, verzorgd door Gadoe Talentie. De kinderen maakten op speelse wijze kennis met de ritmes en bewegingen uit de Marroncultuur.
Naast het plezier van het dansen leerden ze ook over de betekenis van de Awasa als expressievorm en de kracht van ritme binnen culturele tradities.
In de workshop zeefdrukken, onder begeleiding van beeldend kunstdocent Noémi Beyer, gingen de deelnemers aan de slag met het ontwerpen van hun eigen stoffen tasjes.
Tijdens een rondleiding door de tentoonstelling ‘Kampong Villa Zapakara’ ontdekten de kinderen de geschiedenis, migratie en het hedendaagse leven van de Javaanse gemeenschap in Suriname.
Aan de hand van objecten, verhalen en interactieve elementen kregen zij inzicht in het leven van Javanen in Suriname en hun bijdrage aan de culturele rijkdom van het land.
In een creatieve batikworkshop verkenden de deelnemers vervolgens de Javaanse textielkunst. Ze leerden over de symboliek en de verhalen die met batik verbonden zijn, en konden zelf ontwerpen maken.
Een ander bijzonder moment was de workshop klei-dieren maken, verzorgd door De Firma Klei. Geïnspireerd op inheemse tradities, boetseerden de kinderen dierenfiguren uit klei. Daarbij werden gesprekken gevoerd over de band tussen mens en natuur en de betekenis van dieren binnen verschillende culturen.
Een blijvende herinnering aan de dag werd gecreëerd in de vorm van een collectieve muurschildering op het terrein van Villa Zapakara. Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Ivana Smit werkten de kinderen samen aan een kleurrijke mural, geïnspireerd op het bekende gedicht ‘Wan Bon’ van dichter Dobru.
Deze mural symboliseert ‘eenheid in diversiteit’ en blijft zichtbaar als tastbaar resultaat van de gezamenlijke creativiteit en samenwerking.
Voor de oudere groep (12+) werden er verdiepende workshops georganiseerd in het ZapLab, de creatieve technologie-ruimte van Villa Zapakara. Hier werkten de jongeren rond thema’s als identiteit, expressie en culturele dialoog.
Met behulp van technologie en storytelling maakten zij eigen animatiefilmpjes, geïnspireerd op hun persoonlijke kijk op culturele diversiteit.
Met dit evenement wil Villa Zapakara niet alleen inspireren en informeren, maar ook bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren.
Door kunst, erfgoed en digitale media samen te brengen, werd culturele diversiteit op een tastbare en creatieve manier beleefd. Zo draagt Villa Zapakara actief bij aan een inclusieve samenleving waarin iedere stem telt. Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door de Alcoa Foundation.
Villa Zapakara blijft zich inzetten voor het stimuleren van culturele empathie, wederzijds begrip en dialoog bij de jongste generaties in Suriname.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.