Vijfde plaats voor Tjon En Fa op keirin

Jaïr Tjon En Fa is vijfde geworden op het onderdeel keirin tijdens de 23ste Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen (CAC Games 2018) in Colombia. De Surinaamse baanwielrenner ging maandagavond aanvankelijk als zesde over de finish, maar steeg een plaats op de eindrangschikking na de diskwalificatie van de Trinidadiaan Paul Nicholas. Die was als derde gefinisht en had de bronzen medaille bemachtigd maar werd door de diskwalificatie teruggezet naar de zesde plaats. Het is nog niet duidelijk waarom Nicholas is gestraft.

De Colombiaan Fabian Puerta legde in Velódromo Alcides Nieto Patiño beslag op de gouden medaille. In Cali ging de Venezolaan Hersony Canelon er vandoor met de zilveren plak.

Ondanks de diskwalificatie van Nicholas blijft het brons in bezit van Trinidad en Tobago. Door de opschuiving wordt Kwesi Browne nu derde. Brandon Pineda die vijfde was wordt vierde en Tjon En Fa gaat van zes naar vijf.

De Colombiaan Kevin Quintero won de B-finale en eindige als zevende. De achtste tot de twaalfde plek gingen naar respectievelijk Verdugo (Mex), Cordon (Gua), Agüero (Ven), Mainat en Arias van Cuba

Tjon En Fa had zich voor de finale geplaatst door maandagochtend eerst een herkansingsronde te winnen. Hij kwam daarin uit na zijn vijfde plaats in de eerste ronde. In de middag kwalificeerde hij zich voor de A-finale door zijn serie in de tweede ronde te winnen. Aan de keirin deden zestien baanwielrenners mee.

De Surinamer staat dinsdag weer op de baan; hij rijdt dan de kwalificatie van de 200 meter sprint. Op dit onderdeel zijn er vijftien deelnemers. Een dikke anderhalf uur daarna volgen de achtste finales. In de middag volgen de kwartfinales uitgespreid over drie races. De halve finales en finale worden woensdag verreden.

Ook op dit nummer is de Colombiaan Fabian Puerta favoriet. Hij won in juni tijdens de Zuid-Amerikaanse Spelen (Odesur) in Cochabamba, Bolivia goud. Hersony Canelon pakte toen zilver, Kevin Quintero brons en Tjon En Fa werd vierde.(GFC)