fbpx

Vijfde coronagolf verwachtbaar tussen 27 december en 17 januari

GFC NIEUWSREDACTIE- Zoals het in de rest van de wereld aan toegaat, wordt ook in Suriname een vijfde coronagolf verwacht.

Er zijn twee scenario’s: als de samenleving massaal de Covid-maatregelen overtreedt tijdens de feestdagen, gaat de vijfde golf zich in januari al manifesteren. In het ander geval, als de opgebouwde immuniteit van de bevolking standhoudt, kan de vijfde golf in maart komen.

Soenita Nannan Panday-Gopisingh, medisch directeur van het ‘s Lands Hospitaal tevens voorzitter Stuurgroep Covid-Communicatie, heeft met behulp van grafieken en tabellen meer inzicht verschaft over medisch-technische data en feitelijkheden rond Covid-19 in Suriname.

De voorzitter heeft tijdens de Covid-19-persconferentie benadrukt dat de opgedane immuniteit van het deel van de bevolking dat Covid-19 heeft doorgemaakt, de volledig gevaccineerden en de mensen die een ‘boostershot’ hebben genomen, in het voordeel werkt van het uitgestippelde Covid-beleid.

Zij benadrukt dat deze feitelijkheden alleen nog geen goed nieuws zijn . De komende feestdagen baren het team, dat belast is met het beheersen van Covid-19, ernstige zorgen.

BEKIJK OOK
Aanrijding met dodelijke afloop aan de Kwattaweg

Gopisingh merkt op dat mensen tijdens de feestsfeer minder snel een mond- en neuskap opzetten alsook het frequent desinfecteren van de handen niet acht nemen. Daarmee wordt voorbijgegaan aan de MoHanA-protocollen. “Dit is zorgelijk, gezien het feit dat de wereld te maken heeft met de Omicron-variant. Omricon zegt ons nog niet wat het gaat doen,” aldus Nannan Panday-Gopisingh.

De prognoses van de epidemiologen hebben ertoe geleid dat er twee scenario’s zijn uitgewerkt. “Mochten wij vanwege de feestdagen een opleving krijgen van Covid-19, dan is het begin van de vijfde golf verwachtbaar tussen 27 december en 17 januari,” stelt de gezondheidsfunctionaris.

Zij geeft verder aan dat het tweede scenario is dat de vijfde golf eind maart begint, wanneer er een analyse wordt gemaakt op basis van immuniteit.

Nannan Panday-Gopisingh roept de samenleving op alert te blijven.