16 doden, honderden gewonden bij Palestijnse demonstratie

Tijdens een massademonstratie van langs de grens van de Gazastrook en Israël zijn minstens 16 Palestijnen doodgeschoten door het Israëlische leger (IDF). Meer dan 1400 mensen liepen zware verwondingen op.

De Veiligheidsraad van de VN hield vanwege wat zij noemt “het brute optreden van Israël tegen demonstranten” een spoedvergadering.

De VN hebben er bij Tel Aviv op aangedrongen onmiddellijk onderzoek in te stellen naar de moorden op demonstranten, en er bij de VN op aan te dringen zich te houden aan internationale mensenrechtennormen en het humanitair recht bij “het omgaan met afwijkende meningen.”

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid beschoot het IDF de demonstranten vrijdagmiddag met scherpe munitie, met rubber beklede stalen hagelkorrels en traangas.

Duizenden mensen hebben zich langs de grens verzameld voor een zes weken durende ‘Great Return’-actie.

Ongewapend

De massademonstratie begon vrijdag met een massale betoging van Palestijnen ter herdenking van Landdag, toen in 1976  zes ongewapende burgers door de Israëlische strijdkrachten werden gedood.

Met de zes weken durende demonstraties eisen de Palestijnen het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen naar wat nu Israël is.

Het hoogtepunt van de protesten valt in mei, wanneer Israël de 70e verjaardag van zijn onafhankelijkheid viert, op de dag die de Palestijnen Nakba (catastrofe) noemen.

Overige berichten