fbpx
16 doden, honderden gewonden bij Palestijnse demonstratie

Tijdens een massademonstratie van langs de grens van de Gazastrook en Israël zijn minstens 16 Palestijnen doodgeschoten door het Israëlische leger (IDF). Meer dan 1400 mensen liepen zware verwondingen op.

De Veiligheidsraad van de VN hield vanwege wat zij noemt “het brute optreden van Israël tegen demonstranten” een spoedvergadering.

De VN hebben er bij Tel Aviv op aangedrongen onmiddellijk onderzoek in te stellen naar de moorden op demonstranten, en er bij de VN op aan te dringen zich te houden aan internationale mensenrechtennormen en het humanitair recht bij “het omgaan met afwijkende meningen.”

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid beschoot het IDF de demonstranten vrijdagmiddag met scherpe munitie, met rubber beklede stalen hagelkorrels en traangas.

Duizenden mensen hebben zich langs de grens verzameld voor een zes weken durende ‘Great Return’-actie.

Ongewapend

De massademonstratie begon vrijdag met een massale betoging van Palestijnen ter herdenking van Landdag, toen in 1976  zes ongewapende burgers door de Israëlische strijdkrachten werden gedood.

Met de zes weken durende demonstraties eisen de Palestijnen het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen naar wat nu Israël is.

Het hoogtepunt van de protesten valt in mei, wanneer Israël de 70e verjaardag van zijn onafhankelijkheid viert, op de dag die de Palestijnen Nakba (catastrofe) noemen.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…