fbpx

Vietnamese vissen massaal dood, mogelijk door opeten plastic

Vietnam tast nog steeds in het duister over de oorzaak van de massale vissterfte van vorige maand, toen duizenden dode vissen aanspoelden op Vietnamese stranden. Het wordt beschouwd als een van de grootste milieurampen die Vietnam de afgelopen tijd heeft getroffen en de bevolking snakt naar antwoorden.

Het incident zou kunnen zijn veroorzaakt door een “rode vloed”, een fenomeen waarbij zeewater is verontreinigd door de vorming van toxische algenbloei en menselijke activiteit.

De meest waarschijnlijke oorzaak is echter vervuiling van het oceaanwater door plastic en andere giftige deeltjes. Soortgelijke incidenten deden zich ook voor in China, Chili, Indonesië en andere plaatsen.

BEKIJK OOK
Strategische doelen in voorbereiding voor garanderen voedselzekerheid en voedselveiligheid

Zweedse biologen aan de universiteit van Uppsala ontdekten dat polystyreendeeltjes een nadelige invloed hadden op vissen en hun eieren. Onderzoeker Oona Lonnstedt zei dat de vissen vrije toegang hadden tot zoöplankton, maar de voorkeur gaven aan het plastic.

Het bleek dat de vissen uitsluitend plastic aten en hun gebruikelijke voer negeerden. Lonnstedt vraagt zich af of de plasticdeeltjes giftige chemicaliën afscheiden die het centrale zenuwstelsel van de vis aantasten, of dat de vissen gewoon te weinig energie hadden vanwege het abnormale voer.