fbpx

Viering Divali ingeluid met lichtjesoptocht

GFC NIEUWS- Shri Seetaram Mandir heeft het Divali oftewel het lichtjesfeest ingeluid met een lichtjesoptocht.

Dit werd vrijdag georganiseerd in samenwerking met Shri Gopal Mandir en Stichting Sociaal Culturele Religieuze en de jongeren van Leiding 9a.

De optocht vertrok vanuit de Shri Seetaram Mandir te Amritsarweg en had als eindbestemming R.A. Party Place te Weg Naar Zee.

Jaarlijks vieren Hindoes over de hele wereld in oktober of november, afhankelijk van wanneer een nieuwe maan komt, het Divali- of lichtfeest.

Divali staat voor de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, wijsheid op onwetendheid en van de waarheid op onwaarheid.

Kenmerkend voor Divali is het aansteken van diya’s. Dit zijn kleine ronde potjes van gebakken klei, waarin een lont van gedraaide watten zit, die gedrenkt is in ghee (ge¬klaarde boter).

BEKIJK OOK
Nationaal Leger gaat kanonnen uittesten voor minuutschoten op Onafhankelijkheidsdag

Bij het vallen van de avond brengen Hindoes een klein vuuroffer, zij offeren prasad (zoete spijs) en de diya’s worden in huiselijke kring aangestoken. De diya’s worden in een rij voor het raam geplaatst.

De 8-jarige Nandita Kalicharan vertolkte de rol van Godin Lakshmi. Het was een heel plezierig moment voor haar om dit ook te mogen ervaren. Samen met haar ouders doet zij al 4 keren mee aan een fakkeloptocht.

Shri Seetaram Mandir die sinds 2011 het lichtjesfeest organiseert bedankte tot slot een ieder die op welk wijze dan ook geholpen heeft om dit terugkerende jaarlijks evenement tot een succes te maken en wenst de totale Surinaamse samenleving een Subh Divali toe.