Viering Chinees nieuw jaar ingeluid met culturele activiteiten

De viering van het Chinees nieuw jaar is onder veel belangstelling van de jongeren van Sophia’s Lust en hoogwaardigheidsbekleders ingeluid middels culturele activiteiten in de Youth Community Center Sophia’s Lust.

Toespraken, dans, zang en demonstraties maakten deel uit van de activiteit op zaterdag 26 januari. Dit was een initiatief van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken in samenwerking met de Ambassade van de Volksrepubliek China en de Chinese Culture and Arts Center of Suriname.

Het Chinees nieuw jaar is op 5 februari en wordt het jaar van het varken. Tevens is deze dag uitgeroepen tot een nationale vrije dag.

Het doel van deze activiteit is om meer bekendheid te geven aan de cultuur van de Chinezen. De districtscommissaris van Wanica Noord- West, Sarwankoemar Ramai, waardeert de viering op Sophia’s Lust. Hij heeft zijn waardering uitgesproken naar het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken die ervoor zorgt dat de buurtkinderen zich dagelijks kunnen ontplooien in het centrum.

DNA- lid Rossellie Cotino gaf aan zich trots te voelen, omdat er in Suriname geleefd wordt met verschillende bevolkingsgroepen en culturen. Volgens haar heeft het jaar van het varken bijzondere karakteristieken onder andere tolerantie en verdraagzaamheid die vaker gepromoot moet worden om zodoende met vrede met elkaar te kunnen leven.

De ambassadeur van de Volksrepubliek China in Suriname, Liu Quan, vertelde wat er wordt gedaan bij de viering van een chinees nieuw jaar. Familiereünie, vuurwerk en het nuttigen van verschillende gerechten zijn de traditionele activiteiten die altijd plaatsvinden. Het jaar van het varken moet volgens hem geluk, voorspoed, harmonie en respect voor elkaar met zich meebrengen. De ambassadeur heeft zijn dankbaarheid getoond aan het ministerie en de Chinese Culture and Art Center of Suriname voor het initiatief van de viering.

Minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken is de mening toegedaan dat de cultuur van de Chinezen meer bekendheid geniet. Er is bewust gekozen voor Sophia’s Lust omdat het gebouw van het centrum, waarin er dagelijks activiteiten plaatsvinden voor de buurtkinderen, een geschenk was van de regering van de Volksrepubliek China.

Volgens de minister hebben de Chinezen meer te bieden dan alleen de bekende gerechten en de supermarkten. Vandaar dat het ministerie samen met de ambassade en de Chinese Culture and Art Center of Suriname ervoor gezorgd heeft dat de kinderen kunnen genieten van en deelnemen aan de culturele activiteiten.

De Sportminister gaf ook aan dat er binnenkort gestart wordt met een gezamenlijk project genaamd de Chinese School Ambassadors Cup. Hieraan participeren verschillende scholen van de districten Coronie, Commewijne, Wanica en Paramaribo.

De scholen zullen het in competitieverband opnemen tegen elkaar bij de onderdelen voetbal, slagbal, volleybal, atletiek en dammen. De School Ambassadors Cup vindt in de weekenden 9- 10 en 16- 17 februari plaats in de Youth Community Center Sophia’s Lust.

Na het formeel gedeelte hebben de hoogwaardigheidsbekleders en de jongeren deelgenomen aan de verschillende culturele activiteiten zoals schilderen, traditionele zang en dans, art van de traditionele thee, maken van Chinese dumplings en andere groepsactiviteiten.

Overige berichten