fbpx

VIDS wil directe bescherming Inheemse gebieden

GFC NIEUWSREDACTIE- Het bestuur van Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft tijdens een ontmoeting met de regeringstop, directe bescherming van Inheemse gebieden voorgesteld.

Het bestuur vroeg om onder meer de demarcatiekaarten in het bestand van het Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem (MI-GLIS) op te nemen.

President Chandrikapersad Santokhi heeft Patricia Meulenhof, voorzitter presidentiële commissie Grondenrechten, gevraagd om hierover advies uit te brengen in de vorm van instructies aan beleidsmakers (districtscommissarissen en ministers). VIDS kan hierbij haar input geven.

Asiskoemar Gajadien, voorzitter van de DNA-commissie van rapporteurs over de conceptwet Collectieve Rechten van Inheemse volken en Tribale volken, heeft bij de topontmoeting meegedeeld dat de workshop van de Nationale Assemblee aangaande de conceptwet Collectieve Rechten die gehouden zou worden op 14 januari, vanwege het oplopend aantal Covid-19-besmettingen, ook onder DNA-personeel, is verschoven naar de tweede week van februari.

BEKIJK OOK  BvL en ALS registeren leraren die een bouwkavel willen

De Commissie van Rapporteurs van de conceptwet Collectieve Rechten wil medio februari het vooronderzoek afronden en de week daarop de conceptwet behandelen in een openbare vergadering van DNA.

Omtrent het Kaliña en Lokono vonnis is aangegeven dat Roy Baidjnath Panday, ex-procureur generaal, is aangewezen als de nieuwe Agent van de Staat. Deze kwestie komt op de agenda van de Raad van Ministers.