Het in 2015 uitgesproken Kaliña & Lokono vonnis blijft, bijna 8 jaren verder, nog steeds onuitgevoerd door de Surinaamse overheid.
Behalve de wettelijke erkenning van de collectieve rechten der Inheemse volken en Tribale volken, zijn ook andere, eenvoudig implementeerbare maatregelen niet getroffen noch stappen daartoe gezet.
“Niet eens de proceskosten zijn volledig betaald, terwijl het om een minimaal bedrag gaat. Ook hieruit blijkt hoe weinig belang een internationaal mensenrechtenvonnis inzake Inheemse volken heeft voor de Staat Suriname.
Terwijl er maar steeds wordt gedraald met de uitvoering, gaan de schending en schade aan onze gemeenschappen onverkort voort”, schrijft VIDS in een kritische brief naar de regering en DNA.
Het traditioneel gezagsorgaan maakt zich ernstig bezorgd over het feit dat sommige dorpen op het punt staan van eliminatie of vergiftiging vanwege de letterlijk onleefbare situatie ter plekke door milieuverontreiniging, geweld en andere misstanden veroorzaakt door garimpeiros, en kwikvervuiling (ondanks de ratificatie van het Minamata Verdrag door Suriname).
Een aanzienlijk aantal dorpen heeft te maken met destructieve mijnbouw en houtkap, gronduitgifte, verkaveling en zandafgravingen.
Ook zijn er dreigingen van concessies uitgifte aan derden voor palmolie en andere landbouwactiviteiten, dreigend onderpandbezwaring voor carbondeals, grootschalige gronduitgifte aan Mennonieten zonder garanties voor onze grondenrechten.
“Kunnen wij de documenten van u ontvangen over toezeggingen of gronduitgifte aan Mennonieten, en met name in welke gebieden er toezeggingen zijn gedaan, of die voorkomen in Inheemse woon- en leefgebieden”, vraagt VIDS aan de regering.
“Garanties voor effectieve inspraak en toepassing van free, prior and informed consent (FPIC) zijn volledig afwezig. Kortom, alles gaat gewoon door ondanks de vonnissen van het IA-Hof, en de schade aan onze gemeenschappen wordt steeds groter en steeds onomkeerbaarder”, benadrukt VIDS.
Het traditioneel gezagsorgaan kan niet verkroppen dat de conceptwet “Raamwet Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken” keer op keer wordt onderworpen aan nieuwe consultaties en discussies, terwijl opeenvolgende regeringen van vrijwel alle grote politieke partijen de conceptwet reeds hadden goedgekeurd en ingediend, na jarenlange consultaties, en er talrijke plechtige beloften zijn gedaan (“deze regering zal binnen een jaar de grondenrechtenkwestie hebben geregeld”) die steeds met de voeten getreden worden. “De Staat Suriname is dus heel ongeloofwaardig. Een andere conclusie kunnen wij helaas niet trekken”, zegt VIDS.
Er zijn door de Nationale Assemblee reeds pogingen gedaan om de bepalingen in de concept Raamwet af te zwakken waardoor niet langer aan de vereisten van het Internationaal Recht en de vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof wordt voldaan.
Het is voor VIDS duidelijk dat de economische en politieke belangen van enkele individuele kapitaalkrachtigen hoger worden gesteld dan de mensenrechten van de oorspronkelijke volken van dit land.
VIDS vraagt in de brief of het de Staat Suriname menens is om de collectieve rechten van Inheemse volken en Tribale volken wettelijk vast te leggen conform de hoogste internationale standaarden op dit gebied, en binnen hoeveel tijd?
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com