fbpx
VIDS monitort Sipaliwini via netwerken in Brazilië

GFC NIEUWS- De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft het momenteel moeilijk om met de dorpen in Sipaliwini in contact te staan als het gaat om de strijd tegen Covid-19.

De aanhoudende regens van de afgelopen dagen maken landen op de vliegvelden onmogelijk. Radiocommunicatie is momenteel ook moeilijk. Om toch in contact te kunnen staan met het gebied gaat de vereniging momenteel hand in hand met haar netwerken in Brazilië.

Josee Artist, Community Development Specialist van de VIDS, zegt dat aan de noordelijke grens van Brazilië de ngo IPE actief is. De VIDS heeft al jarenlang een goede samenwerking met deze organisatie. Beide organisaties hebben dan weer een goede samenwerking met Kayabe, een inheemse Trio-organisatie, die op zijn beurt in contact staat met de Braziliaanse overheid.

Deze Braziliaanse organisaties doen veel aan bewustwording en hebben ook directe toegang tot de inheemse gebieden van de Trio’s. Artist zegt dat zij de taal spreken, hetgeen een groot voordeel is voor de VIDS.

Het betekent namelijk dat alle bewustwordingsmateriaal voor de Braziliaanse inheemsen ook gedeeld kan worden met de Trio’s in Sipaliwini, Kwamalasemutu, Tepu en andere dorpen in dat gebied.

“We verstevigen en omarmen samenwerking met dit netwerk ten zeerste,” aldus Artist, die te kennen geeft dat in hetzelfde netwerk ook een paar inheemse organisaties en ngo’s van Suriname zoals de Stichting Amazon Conservation Team (ACT) en de Organisatie van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (OIS) vertegenwoordigd zijn.

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.