fbpx
VIDS en autoriteiten op een lijn in de strijd tegen Covid-19

GFC NIEUWS- De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de autoriteiten staan momenteel op een lijn in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus in het zuiden des lands.

De VIDS heeft op woensdag 17 juni een goed onderhoud gehad met luitenant-kolonel Danielle Veira van het Nationaal COVID-19 Managementteam tevens directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). De vereniging heeft tijdens het gesprek enkele zorgpunten kenbaar gemaakt aan het Managementteam. Voornaamste punt van bezorgdheid is het contact met Sipaliwini.

De aanhoudende regens maken het uitvoeren van vluchten naar het gebied alsook communicatie via de radio onmogelijk. Het managementteam heeft toegezegd een satelliettelefoon beschikbaar te zullen stellen aan de Medische Zending, die belast is met de monitoring van het gebied.

Ook is afgesproken de in Paramaribo gestrande Inheemsen van Sipaliwini in kaart te brengen. Zij hebben in de stad geen inkomen, kunnen moeilijk communiceren in hun eigen taal en zijn ietwat aan hun lot overgelaten. De VIDS zal een poging doen om deze groep te inventariseren en onder de aandacht te brengen van de districtscommissarissen, het Managementteam alsook het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Josee Artist, Community Development Specialist van de VIDS benadrukt dat het contact met overste Veira en het Managementteam goed verloopt. “We zullen een bijdrage leveren waar we kunnen en tegelijkertijd de dorpen blijven monitoren, zodat de mensen in Sipaliwini dezelfde zorg krijgen als de mensen in Paramaribo.”

Max Ooft, eveneens lid van de VIDS, benadrukt dat de meeste dorpen in vrijwillige isolatie zijn. In overleg met de lokale autoriteiten zijn de wegen die leiden naar de dorpen afgesloten en controleposten ingesteld. Ooft zegt dat de VIDS de samenwerking op prijs stelt. Hij spreekt van een wederzijds begrip, waardoor de dorpen hun eigen bescherming en tegengaan van besmetting zelf ter hand kunnen nemen. Hij merkt op dat ook overdag er veel begrip voor deze maatregelen is.

De VIDS is vanaf Covid-19 zich in Suriname meldde actief om de 51 inheemse dorpen die zij monitort hierover te informeren. Dit wordt gedaan via de dorpshoofden. Volgens Artist moet de informatie continu geschieden. Het bureau van de vereniging staat in Paramaribo en momenteel probeert de VIDS dankzij een donorfinanciering de communicatie te versterken. Zij maakt daarbij gebruikt van bewustwordingsmateriaal en mediakanalen, zoals haar Facebookpagina en website www.vids.sr.

Meer nieuws

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…