fbpx

Vicepresident Adhin ziet perspectieven in uitbreiding lijst vrij personenverkeer CSME

Suriname zal dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden die de Caricom Single Market & Economy (CSME) biedt. Dit zegt vicepresident Ashwin Adhin naar aanleiding van afspraken die zijn gemaakt tussen Caricom-leiders over de CSME.

De Caricom-leiders zijn tijdens een CSME-meeting, op 3 en 4 december in Trinidad en Tobago, met elkaar overeengekomen dat de groep werkers die zich vrijelijk in lidstaten mogen vestigen wordt uitgebreid.

Landbouwers, schoonheidsspecialisten, kappers en bewakers worden toegevoegd aan de bestaande lijst van werkers die zich vrijelijk in elk Caricom-land naar keuze mogen vestigen om te werken zonder werkvergunning. “Waar mensen diensten kunnen leveren moet dat gestimuleerd worden ten einde wederzijdse voordelen en economische ontwikkeling tot stand te brengen”, aldus de vice-president.

BEKIJK OOK  Na 7 jaar weer blusvoertuig voor vliegveld Zorg en Hoop

Het uitbreiden van de lijst van Vrij Personenverkeer is voor Suriname een pluspunt. De vice-president zegt dat de regering voornemens is om in 2019 productiecapaciteit op te voeren. “Zodanig dat wij 1500 landbouwers kunnen faciliteren in de agrarische sector, met de agrarische parken die wij zullen opzetten. Hierdoor maken wij dan ook waar, de voedselschuurgedachte. De regio kan dus faciliteren met agrarische werkers.”

Suriname is tijdens de meeting vertegenwoordigd geworden door vicepresident Adhin en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. De conclusie is dat het geen enkel land wordt belet om bilaterale of multilaterale samenwerking aan te gaan met andere landen.(GFC)