fbpx

VHP wil geldigheid paspoort naar 10 jaar

De VHP wil dat de geldigheidsduur van het paspoort wordt verlengd van vijf naar tien jaar. Een dergelijke stap kan de burger kosten besparen. Bovendien zal het leiden tot vermindering van administratieve handeling bij de overheid.

Volgens VHP-voorzitter Chan Santokhi zou de regering de minister van Binnenlandse Zaken moeten vragen de mogelijkheid van een nieuw paspoort voor tien jaar te onderzoeken en welke stappen daar voor nodig zijn. Daarbij kan ook meegenomen worden om persoonsgegevens digitaal vast te leggen.

Een dergelijk paspoort met een geldigheidsduur van 10 jaar is een goede investering, zodat bij een verandering van een nieuwe regering met succes gesproken kan worden over afschaffen van visumplicht met Nederland en de Schengenlanden. Bovendien biedt het landen de ruimte om aan Surinaamse paspoorthouders visa voor een langere periode te verstrekken, voert Santokhi aan.

BEKIJK OOK
Sportdag ter herdenking Internationale Dag van Mensen met een Beperking

Hij meent dat internationaal het van belang is om als land moderne paspoorten, degelijke, betrouwbare paspoorten uit te geven zodat het bij binnenkomst van het Schengengebied makkelijk te controleren is.

“Een dergelijk paspoort is voor Suriname een belangrijke eerste stap, omdat het daarmee een administratieve hobbel uit de weg haalt. Politiek is het daarna van belang dat er een nieuwe regering komt die internationaal geloofwaardigheid is. De VHP is daar ready voor”, aldus Santokhi.(GFC)