fbpx
VHP: regering moet overleving van kleine ondernemers veiligstellen

GFC NIEUWS- Het coronavirus heeft nu al flinke economische consequenties voor vele producenten, handelszaken en andere ondernemers.

Producenten van groente en fruit blijven zitten met hun producten, omdat de markten gesloten zijn. Veel winkels krijgen nauwelijks klanten en de malls worden heel slecht bezocht. De supermarkten hebben even een omzetverhoging gehad, maar zullen verder ook nadelen ondervinden, zegt de VHP in een bericht.

Evenementen zijn afgeblazen en de verkoop is in zijn algemeen afgenomen. Voor het Caribisch gebied zal dit een enorme klap betekenen voor het toerisme en de bedrijven die daarvan afhankelijk zijn.

Naast de perikelen vanwege het coronavirus zitten ondernemers ook nog met de koersstijging, waardoor de prijzen verhoogd moesten worden, terwijl de koopkracht van consumenten is afgenomen.

Hoe langer deze situatie zal aanhouden hoe meer bedrijven in grote problemen zullen komen en velen hoogstwaarschijnlijk het niet zullen overleven. Dat geldt met name voor bedrijven die weinig reserves hebben opgebouwd en dat zijn in het algemeen de kleinere bedrijven. Dit is een zeer zorgelijke situatie die men niet op zijn beloop mag laten.

Ondersteuning bedrijfsleven

Ondernemingen in vele landen kampen met de economische gevolgen van het coronavirus. Wat we zien is dat in diverse landen de overheid snel inspeelt op de situatie door enerzijds extra middelen uit te trekken voor de gezondheidszorg en anderzijds noodfondsen te maken voor bedrijven om hun overlevingskans te vergroten.

In Suriname is er helaas nog niets te merken op dit gebied en het is niet te hopen dat men pas maatregelen gaat treffen wanneer het te laat is en vele bedrijven failliet zijn. Dit is zonder meer noodzakelijk voor de agrarische sector, waar producten aan bederf onderhevig zijn, maar ook voor de horecasector die haar omzet enorm achteruit ziet gaan. Maar hiernaast in feite ook voor andere sectoren.

Opzetten noodfonds

De VHP doet een oproep aan de regering om zo snel mogelijk een noodfonds voor kleine ondernemingen in te stellen waaruit zij een vergoeding kunnen krijgen.

Ook moet er samen met alle bedrijfsorganisaties gesproken worden om een plan van aanpak op te stellen om de overlevingskans van bedrijven te vergroten en ook om snelle procedures voor het noodfonds op te stellen. Daarnaast moet de bestaande schuldenlast verlicht worden bijvoorbeeld door aflossingen van schulden bij banken te versoepelen en boeterentes te verbieden.

De mogelijkheid bekijken om vooral bij zelfstandige professionals binnen gezondheidssector, cultuur, agrarische sector, eerste en of tweede termijn SAS kwijt te schelden en ook bij andere belastingverplichtingen. Op dit moment is de gezondheid en voedselzekerheid belangrijker.

De werkgelegenheid van vele duizenden Surinamers staat op het spel en deze kwestie dient zeer serieus genomen te worden.

De VHP zal een interpellatievoorstel indienen in de Nationale Assemblee voor een noodfonds. Indien de Staat onvoldoende middelen heeft, dient een deel van de vele leningen die gesloten zijn per direct hiervoor gebruikt te worden.

Gedacht moet worden aan een noodfonds van SRD 50 tot SRD 100 miljoen voor een jaar, ofschoon het bedrijfsleven dit misschien exacter kan berekenen.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…