fbpx
VHP pleit voor open houding van verdraagzaamheid en eenheid

Dat de dag van de Inheemsen en die van de Javanen in ons land op dezelfde dag valt, komt omdat de Verenigde Naties 9 augustus hebben uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Inheemse Volken in de Wereld’.

De instelling van deze dag op zich al is voor alle inheemse volkeren ter wereld een belangrijke erkenning van hun bestaan.

De bedoeling van de ‘Internationale Dag voor Inheemsen” is dat nationale overheden stilstaan bij de behoeften van de oorspronkelijke bewoners en bijdragen aan het verbeteren van de positie van de inheemse bevolking.

In ons land is de ‘Dag der Inheemsen’ in 2006 uitgeroepen tot een der nationale gedenkdagen, als symbool van respect voor het inheemse deel van het Surinaamse volk en een blijk van erkenning.

Hoewel Suriname de VN Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Volken geaccepteerd en ondertekent heeft, is het Verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) – bekend als ILO-conventie 169 – nog niet ondertekent en geratificeerd.

Ook zijn de grondenrechten van de Inheemsen bij wet nog steeds niet erkend. Grondenrechten zijn collectief en helaas wordt in de Surinaamse wet het collectief eigendom nog niet erkend, wel in het internationaal recht. Ons land heeft nieuwe wetgeving nodig die collectief eigendom mogelijk maakt.

Onze Inheemsen zitten eveneens in een emancipatieproces dat, als het eenmaal is ingezet, onomkeerbaar is. Ook zij willen – als eerste bewoners van dit land – ontwikkeling en verbetering van de groep op basis van internationaal erkende rechten.

Suriname had in november 2015 de aanbeveling van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten om binnen drie jaar de grondenrechten van de Inheemse volkeren bij wet te regelen; inmiddels is bijna anderhalf jaar verstreken.

De daags tevoren aangekondigde ondertekening van de overeenkomst voor het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk maandag j.l., dat aanvankelijk een succes leek te worden voor de Inheemsen en Suriname, is op het allerlaatste moment afgeblazen door de politiek verantwoordelijken.

De VHP betreurt deze stagnerende gang van zaken en blijft de ontwikkelingen volgen. De partij ondersteunt onze Inheemse broeders en zusters in hun emancipatieproces waarvan het resultaat ook de ontwikkeling van Suriname ten goede zal komen.

Gelijktijdig met de ‘Dag der Inheemsen’ gedenken we ook de ‘Dag der Javaanse Immigratie’. Onze Javaanse broeders en zusters zijn door hun lotsverbondenheid met Suriname een onlosmakelijk deel van het proces van onze natievorming. Hun rol is eveneens een belangrijke factor in het politieke landschap van Suriname vanwege hun goede maatschappelijke posities in het economische en culturele leven van ons land.

De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) wenst de hele natie, in het bijzonder onze Inheemse- en Javaanse broeders en zusters, een zinvolle herdenkingsdag toe op 9 augustus.

Met een open houding van verdraagzaamheid en het geleidelijk aan streven naar eenheid te midden van verscheidenheid, kunnen wij de grote uitdagingen aan waarvoor Suriname staat.(GFC)

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…

Training in Protocol aangeboden door India

GFC NIEUWS- Onder auspiciën van het Sushma Swaraj Institute for Foreign Service is door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het…

First lady Santokhi voor privébezoek in Nederland

GFC NIEUWS- First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry bevindt zich momenteel in Nederland. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…