fbpx

VHP-parlementariërs interpelleren regering over gezondheidssector

GFC NIEUWS- VHP-parlementariërs Dew Sharman, Riad Nurmohamed en Mahinderkoemar Jogi hebben een interpellatievoorstel ingediend over de gezondheidssector.

De regering wordt opgeroepen om op de meest korte termijn De Nationale Assemblée grondig te informeren over hoe ze de problemen binnen de gezondheidszorg zal oplossen.

De parlementariërs wijzen erop dat er regelmatig een tekort is aan diverse medicijnen en gebruiksartikelen, waardoor de zieke mens ernstig gedupeerd wordt.

De dialysepatiënten leven in onzekerheid wegens een regelmatig tekort aan dialysemedicatie, waarvoor desondanks dure US Dollars voor betaald moeten, die vaak niet gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Verder wijzen ze erop dat alle ziekenhuizen in een slechte liquide positie verkeren en al vaker de noodklok hebben geluid.

Een ander punt dat wordt aangehaald in het interpellatievoorstel is de in opspraak geraakte LR Group die voor miljoenen euro’s automatiseringsprojecten uitvoert voor het ministerie van Volksgezondheid, terwijl diverse ICT-projecten die eerder in uitvoering waren, niet zijn geëvalueerd.

BEKIJK OOK
Surinaamse dollar wordt expres zwakker gemaakt, vermoeden analisten

De volksvertegenwoordiger wijzen er verder op dat LR Group eveneens bezig is een elektronische patiënten dossier (EPD) te ontwikkelen, waarbij onduidelijk is waar en hoe de patiënten informatie op een discrete wijze bewaard zal worden.

Andere punten die in het voorstel worden aangehaald:

– dat B.O.G. als preventie-instituut ernstig wordt verwaarloosd en daardoor het preventie beleid marginaal aanbod komt;

– dat de basiszorgwet ernstige tekortkomingen vertoont en ondanks toezeggingen van de President hierin geen verandering komt en

– dat kader uit de gezondheidszorg wegtrekt getuige de diverse buitenlandse sollicitatie oproepen;

Volgens de volksvertegenwoordigers zijn diverse mensen in Suriname nog steeds onverzekerd, omdat zij niet in staat zijn de gezondheidspremies te betalen.
“De toegankelijkheid en continuïteit van de gezondheidszorg voor vele mensen in Suriname ernstig zijn in gevaar,” besluiten ze.