fbpx
VHP: Lachmon behoedde Suriname voor spanningen tussen bevolkingsgroepen

Lachmon heeft als politicus Suriname kunnen behoeden voor grote spanningen tussen de bevolkingsgroepen en ook tegen de coupplegers van 1980. Dit kwam op woensdag 21 september naar voren tijdens een herdenkingsbijeenkomst van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) in verband met de 100ste geboortedag van hun legendarische leider en oprichter wijlen mr. Jagernath Lachmon.

VHP-voorzitter Chan Santokhi was niet aanwezig vanwege zijn uitlandigheid. Tijdens de kranslegging zei waarnemend voorzitter Oehlers, dat “we bij het standbeeld van wijlen mr. Lachmon staan om middels het hangen van kransen en het strooien van bloemen, hem op een bloem – en kleurrijke wijze te gedenken. En hem op deze wijze te eren en dank te zeggen voor al datgene wat hij voor land en volk heeft gedaan en heeft betekend en nog betekent door zijn erf- en gedachtegoed, die wij als VHP en volk van Suriname levendig zullen houden”.

Er zijn ook twee presentaties gehouden door Ramdien Sardjoe en Maurits Hassankhan. Zij hebben een beeld van het leven en politieke carrière van wijlen mr. Lachmon geschetst, maar meer nog dat wat hij voor ons heeft achtergelaten, zijn gedachtegoed, zijn rol en bijdrage in vooral crises perioden en datgene dat hem doet onderscheiden en heeft doen gelden als de ‘staatsman’.

Voorts gaf Oehlers aan dat deze lezingen het begin zijn van een programma dat verspreid over het komende jaar uitgevoerd zal worden en dat in het teken zal staan van de Herdenking van zijn 100ste geboortedag. Zo zal er eind volgende maand een Opstel wedstrijd onder scholieren worden gehouden.

Zijn nalatenschap bestaat volgens Oehlers uit de verschillende momenten van optreden als staatsman, als behoeder van de democratie en rechtsstaat, herstel van economische en monetaire chaos, en gedachteontwikkelaar als aanhanger van de verbroederingspolitiek.

Hij is ruim 52 jaar lang politiekleider geweest van de VHP en heeft door de jaren heen politieke structuren ontwikkeld voor politieke participatie, betrokkenheid en ontwikkeling van de huidige generatie politici.

Wijlen mr.Lachmon is voor meer dan een halve eeuw een bepalend gezicht geweest voor de politieke ontwikkeling en parlementaire inzet van Suriname.

Wisselend in de oppositie en de coalitie regeringen heeft Lachmon geschiedenis geschreven door meer dan 20 jaar leiding te geven aan het Surinaams Parlement en als zodanig bij elke verkiezing tot en met het jaar 2000 als lid van het parlement te zijn gekozen.

“We putten ook kracht, inspiratie en wijsheid uit van onze gewezen politieke leider om in deze moeilijke tijden in Suriname onze verantwoordelijkheden jegens de Surinaamse samenleving waar te kunnen maken als grootste oppositie partij in Suriname. Het is en blijft een belangrijke taak voor ons om jongeren meer voorlichting te geven over de achtergronden, de omstandigheden en prestaties van onze gewezen VHP-partijleider. En, wij zijn er van overtuigd dat onze VHP ook een cruciale rol zal spelen bij het herstel van democratie, rechtsstaat, economie en ontwikkeling van ons geliefd Suriname”, aldus ondervoorzitter Oehlers.

Op 16 januari, de oprichtingsdag van de VHP, zullen de winnaars bekendgemaakt en gehuldigd worden. Het programma zal tijdig bekend worden gemaakt.(GFC)

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…