fbpx

VHP informeert Copppal over laatste ontwikkelingen in Suriname

GFC NIEUWS- De VHP heeft van 27 – 29 november in Nicaragua geparticipeerd aan de 37st vergadering van de Copppal, de Permanente Conferentie van Politieke Partijen in Zuid-Amerika en het Caraibisch gebied.

Een van de agendapunten was een update van politieke partijen over de laatste ontwikkelingen in hun land. In dit verband heeft Asha Remesar, Ondervoorzitter Commissie Internationale Betrekkingen van de VHP de vergadering geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen in Suriname.

Copppal die op 12 oktober 1979 is opgericht in Mexico, herdenkt haar 40-jarig bestaan. Op haar 40e verjaardag staat Copppal voor het belangrijkste forum van politieke partijen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, dat meer dan 60 politieke partijen uit 29 landen op het continent samenbrengt om democratie en regionale integratie te bevorderen.

Tezamen met andere leden van politieke partijen van de Permanente Conferentie van Politieke Partijen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied heeft ook de VHP haar felicitaties uitgebracht in verband met de herdenking van het 40-jarig bestaan van Copppal.

Naast de herdenking van het 40-jarig bestaan van Copppal was deze vergadering eveneens bijzonder vanwege de bestuursverkiezingen.

Mexico als oprichter van Copppal (1979) heeft altijd het voorzitterschap bekleedt echter met onderbrekingen doordat het land zelf dit voorzitterschap had overgedragen aan Argentinië, Panama en de Dominicaanse Republiek.

Manolo Pichardo van de Dominicaanse Republiek die tot voor kort voorzitter van Copppal was, kon zich niet verkiesbaar stellen omdat hij uit zijn partij, PLD (Dominicaanse Liberale Partij) is gestapt. Het zijn politieke partijen die lid zijn van Copppal.

BEKIJK OOK
Crew Fly Allways betrokken bij aanrijding, piloot gewond

De huidige gekozen voorzitter van Copppal is Alejandro Moreno, die ook voorzitter is van de PRI-partij (Institutionele Revolutionaire Partij) van Mexico. Zijn partij zit in de oppositie.

Met betrekking tot de politieke ontwikkelingen in de regio is het standpunt van Copppal, dat de organisatie in hervormingen gelooft en niet meer in revoluties. Dit omdat in de hitte van politieke discussies, politici vaak het belang van het volk vergeten.

De crises in Honduras, Venezuela en Bolivia dienen daarom in multilateraal verband aangepakt te worden, omdat multilateralisme belangrijk is voor vrede.

Het Copppal verkiezingswaarnemingscentrum heeft waarnemers uitgezonden naar El Salvador, Guatemala, Panama, de Dominicaanse Republiek en Argentinië, op verzoek van de politieke partijen van genoemde landen die dit jaar verkiezingen hadden.

De VHP heeft ook een verzoek ingediend voor waarnemers van Copppal voor de te houden verkiezingen in mei 2020.

De VHP ziet Copppal als een belangrijk forum voor het bevorderen van regionale integratie door middel van samenwerking, uitwisseling en het voeren van constructief dialoog, alsook voor het volgen van electorale processen in de regio.

Het is onder meer tegen deze achtergrond dat de VHP een verzoek heeft gedaan aan Copppal voor het zenden van waarnemers naar ons land.

De vergadering is afgesloten door President Daniel Ortega van Nicaragua met aanname van de Verklaring van Managua.