fbpx
VHP-fractie wil duidelijkheid regering over samenwerking met Rusland

GFC NIEUWS- De komst van Russisch militair materieel naar Suriname is voor de VHP aanleiding om (opnieuw) opheldering te vragen aan de regering over de samenwerking met Rusland.

Vorig jaar werden we al voor voldongen feiten geplaatst door het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Daarna moesten we via het Russische persbureau Itar-Tass horen dat er onder de diverse overeenkomsten tussen Suriname en Rusland, ook een militaire samenwerkingsovereenkomst was gesloten. Een zaak van groot nationaal en internationaal belang, die zonder debat met DNA is gedaan, schrijft de VHP in een interpellatievoorstel.

Los van alle geopolitieke consequenties is het zorgwekkende dat er vlak voor de verkiezingen nu opeens Russische helikopters naar Suriname zijn gebracht.

De VHP-fractie in De Nationale Assemblée wil antwoord op de volgende vragen:

1. Is de helikopter voor de Staat of privépersonen?
2. Is het een geleased of geschenk of is het gekocht, indien zo, tegen welk bedrag?
3. Heeft het te maken met de verkiezingen? Zo ja welke rol speelt deze helikopter daarin?
4. Of zijn deze heli’s bestemd voor inzet naar Venezuela, met als basis Suriname? Zo ja welke bestemming?
5. Is het geld van CBvS gebruikt voor deze helikopter?

De VHP vindt het opmerkelijk dat dergelijk militair materieel vier maanden voor de verkiezingen, naar Suriname wordt gebracht.

Het aangaan van zulke militaire samenwerking heeft impact, zowel nationaal, regionaal als in geopolitiek opzicht.

De VHP verwacht snel duidelijkheid van de regering en eist een fundamenteel debat over het buitenlands beleid van de regering.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.