fbpx
VHP feliciteert samenleving met 175 jaar boerenvestiging in Suriname

GFC NIEUWS- De VHP feliciteert de totale Surinaamse gemeenschap, maar in het bijzonder de groep nazaten van de boerengemeenschap met 175 jaar vestiging van de ‘Boeroes’ in Suriname.

Op 20 juni 1845 kwam de eerste groep van 202 kolonisten uit Nederland aan in Suriname. De groep bestond voornamelijk uit arbeiders en boeren en vestigde zich aan de Saramacca rivier op de plantage Voorzorg, een voormalige leprakolonie.

Aangezien er niet veel van hetgeen hen beloofd was, daadwerkelijk was gerealiseerd, heeft deze groep een bijzonder moeilijke start gekend. Zo was van afdoende huisvesting en basisvoorzieningen geen sprake. Niet lang na aankomst werd de groep getroffen door een tyfusepidemie, waarbij velen van hen het leven lieten.

Ondanks de vele tegenslagen heeft deze groep Nederlandse kolonisten zich toch weten te handhaven binnen de Surinaamse samenleving. Tegenwoordig zijn de nazaten van deze groep niet slechts terug te vinden in de traditionele beroepen als de landbouw en veeteelt. We komen ze haast in alle sectoren tegen. Er kan dan ook gesproken worden van een goed geïntegreerde groep met een sterke verbondenheid met het land en de samenleving.

Samen met de vele andere groepen die ons land rijk is, maakt de groep van de Boeroes deel uit van de kleurrijk mozaïek, die wij Suriname noemen, haalt de VHP aan.

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)