fbpx

VHP eist grondig onderzoek oorzaak Rosebel-incident

GFC NIEUWS-De VHP eist dat er meteen een grondig en diepgaand onderzoek komt naar het gewelddadig incident bij IamGold/Rosebel.

De VHP betreurt het dat er weer een dode is gevallen, personen gewond zijn geraakt en veel menselijk leed is aangericht. De partij betuigt haar medeleven met de nabestaanden, slachtoffers en benadeelden.

“De incidenten zijn schokkend, beangstigend en zeer zorgelijk zijn voor de gehele samenleving. De VHP heeft inmiddels vragen gesteld in de Nationale Assemblee. Wat is de oorzaak en aanleiding van dit incident. Wie was belast met de veiligheid van de activiteiten en welke bevoegdheden hadden ze?”

De VHP wijst erop dat zij voortdurend heeft aangedrongen op een goede ordening van de goudsector.

BEKIJK OOK
Relatie Suriname-China goed voorbeeld Zuid-Zuid-samenwerking

“Wat heeft dat opgeleverd en hoe had deze escalatie voorkomen kunnen worden?”
De partij dringt opnieuw aan op een structurele oplossing en transparantie bij het concessiebeleid. Er zijn aanwijzingen dat personen die in aanmerking komen, zijn gepasseerd en concessies aan bevriende personen zijn gegeven, die nu in onderhandeling zijn met multinationals.

De VHP roept de regering op om de dialoog op te pakken en faciliteiten te creëren voor particuliere goudzoekers, op basis van goede afspraken en voorwaarden in samenspraak met alle multinationals. Dat zal bestaanszekerheid geven aan de bewoners van het gebied, die ook aanspraak maken op een stukje eerlijke broodwinning in de goudsector.