fbpx

VHP: Divali, het licht van wijsheid

GFC NIEUWS- Festiviteiten hebben een grote betekenis in ons leven; ze brengen het beste in ons naar boven, brengen onze cultuur dichter bij ons en verenigen ons met onze ‘roots’.

Festiviteiten brengen ook een samenleving dichterbij, zoals de viering van Divali.

Dit feest staat voor de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, wijsheid op onwetendheid en van de waarheid op onwaarheid. Licht staat voor het goede en het positieve, het mensvriendelijke.

Omdat Divali gewijd is aan Maha Lakshmi, de Godin van het licht, die voorspoed, geluk, succes, wijsheid en welvaart brengt, wordt in veel gezinnen op Divali ook een puja gedaan – ceremonieel gebedsdienst – ter ere van Moeder Lakshmi. Dit onderdeel is meer de rituele – godsdienstige – betekenis van Divali.

Vaak ziet men op erven, in tuinen, op balkons of terrassen een rij van aangestoken diya’s. Dat is heel mooi om te zien, maar deze rijen/kransen van licht hebben een diepere betekenis.

De essentie hierachter is namelijk de boodschap van onderlinge verbondenheid en saamhorigheid tussen de mensen.

“Het gezin is de hoeksteen van de maatschappij” is een oude gezegde. Samen met elkaar in huiselijke kring diya’s aansteken, in gebed en/of meditatie gaan, samen eten en praten over het leven kan een heel sterk gevoel van liefdevolheid en vergevingsgezindheid genereren zodat alle frustraties, boosheid en teleurstellingen ten opzichte van elkaar verdwijnen.

BEKIJK OOK
KPS komt met noodoplossing voor aanvragers internationaal rijbewijs

Het bezinnend aspect van Divali hebben we ook nodig als land, als natie. In ons geliefd land Suriname zitten wij al geruime tijd in een periode van diepe duisternis, een periode waarin het er veel op lijkt alsof corruptie en onrecht het zullen winnen van eerlijkheid en rechtvaardigheid.

We moeten de economie van ons land beschermen. Wij moeten ervoor waken dat ons land regelrecht richting faillissement gaat. Zoals een treffende eindregel van een gedicht het zegt : ”Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht….”

Het aansteken van diya’s om onze huizen en erven te verlichten is niet voldoende.

Laten we de ware essentie van Diwali naar buiten brengen, laten we de lamp van wijsheid in onze gemeenschap aansteken en vooral beseffen dat zelfs in het diepste donker het licht uiteindelijk zal zegevieren.

Met deze positiviteit kunnen we bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een aangename, leefbare samenleving van éénheid in verscheidenheid en bouwen aan een beter Suriname.

Shubh Divali.

VHP