fbpx
VHP: Divali, het licht van wijsheid

GFC NIEUWS- Festiviteiten hebben een grote betekenis in ons leven; ze brengen het beste in ons naar boven, brengen onze cultuur dichter bij ons en verenigen ons met onze ‘roots’.

Festiviteiten brengen ook een samenleving dichterbij, zoals de viering van Divali.

Dit feest staat voor de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, wijsheid op onwetendheid en van de waarheid op onwaarheid. Licht staat voor het goede en het positieve, het mensvriendelijke.

Omdat Divali gewijd is aan Maha Lakshmi, de Godin van het licht, die voorspoed, geluk, succes, wijsheid en welvaart brengt, wordt in veel gezinnen op Divali ook een puja gedaan – ceremonieel gebedsdienst – ter ere van Moeder Lakshmi. Dit onderdeel is meer de rituele – godsdienstige – betekenis van Divali.

Vaak ziet men op erven, in tuinen, op balkons of terrassen een rij van aangestoken diya’s. Dat is heel mooi om te zien, maar deze rijen/kransen van licht hebben een diepere betekenis.

De essentie hierachter is namelijk de boodschap van onderlinge verbondenheid en saamhorigheid tussen de mensen.

“Het gezin is de hoeksteen van de maatschappij” is een oude gezegde. Samen met elkaar in huiselijke kring diya’s aansteken, in gebed en/of meditatie gaan, samen eten en praten over het leven kan een heel sterk gevoel van liefdevolheid en vergevingsgezindheid genereren zodat alle frustraties, boosheid en teleurstellingen ten opzichte van elkaar verdwijnen.

Het bezinnend aspect van Divali hebben we ook nodig als land, als natie. In ons geliefd land Suriname zitten wij al geruime tijd in een periode van diepe duisternis, een periode waarin het er veel op lijkt alsof corruptie en onrecht het zullen winnen van eerlijkheid en rechtvaardigheid.

We moeten de economie van ons land beschermen. Wij moeten ervoor waken dat ons land regelrecht richting faillissement gaat. Zoals een treffende eindregel van een gedicht het zegt : ”Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht….”

Het aansteken van diya’s om onze huizen en erven te verlichten is niet voldoende.

Laten we de ware essentie van Diwali naar buiten brengen, laten we de lamp van wijsheid in onze gemeenschap aansteken en vooral beseffen dat zelfs in het diepste donker het licht uiteindelijk zal zegevieren.

Met deze positiviteit kunnen we bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een aangename, leefbare samenleving van éénheid in verscheidenheid en bouwen aan een beter Suriname.

Shubh Divali.

VHP

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…