fbpx
VHP: Burger heeft recht op bescherming tegen willekeur overheid

GFC NIEUWS- De VHP veroordeelt met kracht het optreden van de Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) tegen het DNA-kandidaat Cairo.

“Wij verwelkomen het bericht dat de procureur-generaal direct een onderzoek is gestart. Wat de heer Cairo is overkomen, kan met elke burger gebeuren als dit niet wordt gecorrigeerd. DNV kan onder het mom van Nationale Veiligheid een team van zwaargewapende personen, huizen binnenvallen, bewoners mishandelen en beroven. Zo hebben burgers geen enkele bescherming, ook niet van de politie, omdat die buiten het politiehandvest een nieuwe regel heeft, en dat is, dat zij niet optreden, omdat DNV de opdrachtgever is.”

De VHP wijst de samenleving erop dat het optreden van DNV en het KPS te allen tijde conform bestaande wettelijke regelingen moeten plaatsvinden, anders is het onrechtmatig. “We dringen erop aan dat het Openbaar Ministerie en de minister van Justitie en Politie met spoed duidelijkheid verschaffen. Het volk heeft recht op informatie over het optreden. Het mag niet afgedaan worden met het argument ‘staatsveiligheid’ en moet zeker niet in de doofpot belanden. Dit is niet waarvoor de VHP staat.”

“Grondrechten zoals het recht op vrijheid, integriteit van het lichaam, recht op het deelnemen aan verkiezingen, vrijheid van vergadering en vereniging, het recht op gelijke behandeling en het recht op vrije meningsuiting moeten ten alle tijde gerespecteerd worden door de overheid.”

“Het feit dat in deze zaak buitenlanders betrokken zijn, vergroot de onrust binnen de samenleving. Wie zijn deze buitenlanders, waar zijn ze in dienst en welke bevoegdheden hebben zij? Deze vragen zijn essentieel, omdat er een trend te bespeuren is, waarbij op georganiseerde wijze buitenlanders het land binnenkomen, in dienst treden bij diverse personen en organisaties, zonder dat ze beschikken over een werkvergunning. De VHP roept de samenleving op deze zaken krachtig af te wijzen en onderzoek en openheid van zaken te eisen.”

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)