GFC NIEUWS- Het schrijven van de VHP naar de internationale gemeenschap over de verhoging van het leningenplafond en de voorbereiding van een USD 150 miljoen bridge loan door Oppenheimer, is volgens de partij niet onopgemerkt gebleven.
Kredietbeoordelaar Fitch heeft onlangs zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over de onhoudbare schuldpositie van Suriname en vermeldt tevens dat de VHP als grootste oppositionele partij bij internationale schuldeisers aan de bel heeft getrokken.
“Hoewel de NDP het wil doen overkomen dat VHP hiermee een a-nationaal gedrag aan de dag heeft gelegd is het tegendeel waar,”stelt de partij.
Het is voor haar duidelijk dat een nieuwe lening Suriname alleen maar dieper in een crisis stort.
“Het is de taak van de VHP om uit hoofde van haar verantwoordelijkheid naar het volk van Suriname een waarschuwend geluid te laten horen. Dit is een nationale opstelling. De VHP handelt vanuit haar politiek geweten in het belang van alle burgers.”
De VHP is principieel niet tegen overname van de Afobakkadam. De partij vindt dat er geen ‘duur’ geld hoeft te worden geleend. Er zijn namelijk andere mogelijkheden.
De VHP is ook geïnteresseerd in goed management van de dam na overdracht en daarover vraagt zij openheid.
“De leenverslaving van de Regering Bouterse-Adhin is funest voor Suriname en het verpanden van toekomstige verdiensten uit de minerale sector met kans op verlies voor het Surinaamse volk hier geen gebruik meer van kan maken is verfoeilijk. Dit is a-nationaal gedrag. De NDP vertoont hiermee de typische houdt-de-dief mentaliteit.”
De vraag hoe de VHP de overname van de Afobakkadam zou financieren is reeds vaker beantwoord, stelt de partij.
Ten eerste zou goedkoop kapitaal kunnen worden aangetrokken vanuit de Surinaamse diaspora in Europa waar momenteel negatieve beleggingsrentes gelden.
Ten tweede zou een lokale obligatielening kunnen worden uitgegeven tegen een veel lagere rente dan de 10 procent van de bridge loan.
De VHP maakt zich sterk om na machtsovername in 2020 de bestaande dure leningen te herfinancieren met goedkopere leningen en zo rentekosten uit te sparen waar concrete noden van het volk mee kunnen worden gelenigd.
Het desastreuze leningen pad waar de regering zich op bevindt kan volgens Fitch slechts leiden tot een verdere verlaging van onze huidige B minus landenrating. Dit betekent lenen tegen nog hogere rentes. Een schuldencrisis is hiermee compleet.