fbpx
Facebook Pagelike Widget

Veterinaire inspectie Trinidad bezoekt Doksenclub

Onder leiding van onderdirecteur Edmund Rozenblad van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij(LVV), heeft een delegatie bestaande uit 3 vertegenwoordigers van de Veterinaire Inspectie uit Trinidad and Tobago een bezoek gebracht aan het bedrijf de Doksenclub aan de Libanonweg te Lelydorp.

Aanleiding van hun bezoek was een vergunningsaanvraag van een importeur uit Trinidad and Tobago die producten van de Doksenclub uit Suriname wenst te importeren.

De inspectieautoriteiten uit Trinidad and Tobago zijn op grond hiervan naar Suriname afgereisd om te praten met de Surinaamse inspectieautoriteiten, met name de Veterinaire Dienst en de producent, de Doksenclub te bezoeken voor inspectie van het bedrijf.

De inspectieautoriteiten zullen hun bevindingen op papier zetten en advies uitbrengen aan het ministerie van Handel in Trinidad and Tobago, zodat de importeur aldaar toestemming krijgt voor import.

De delegatie werd rondgeleid op het bedrijfsterrein door Gerard Van den Bergh, directeur-eigenaar van de Doksenclub. Volgens Van den Bergh is hij in 2008 naar Suriname verhuisd om zich hier te vestigen.

In 2011 startte hij met de doksenkwekerij, nadat hij merkte dat er markt daarvoor aanwezig was in Suriname.

Bij de start maakte hij voornamelijk gebruik van de natuurlijke broed, maar het kweekproces duurde langer ca. 5 tot 6 maanden voordat ze het gewenste gewicht hadden bereikt en geslacht konden worden. Hierdoor kwam de kostprijs hoger te liggen en de kwaliteit was minder. Hij stapte toen over op de import van eieren van de muscovy duck uit Frankrijk en liet het hier uitbroeden.

Inmiddels importeert hij elke zes weken 14.000 eieren van de muscovy duck en pekingeend en laat het hier uitbroeden. Na 5 ½ week worden de pekingeenden geslacht en hebben dan een gewicht van 2.5 tot 2.8 kg. De muscovy doks wordt na 12 weken geslacht en weegt dan ruim 4 kg. De vrouwelijke dieren ruim 2.5 kg na 10 weken.

De doksenclub heeft de potentie om een veel groter aantal te produceren en wenst haar vleugels uit te slaan naar het Caraibisch gebied.

“Het bedrijf is de modernste eendenfarm van het Caraibisch gebied” zegt Van den Bergh. Het is verder gecertificeerd en voldoet aan alle gestelde eisen van voedselveiligheid.

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.