fbpx
VES wil openheid over besteding middelen COVID-fonds

GFC NIEUWS- De regering zou er goed aan doen om de samenleving daadwerkelijk uit te leggen waarvoor het geld uit de COVID-II fonds wordt gebruikt en wat de “meeliftende” ongunstige effecten zijn.

Aangaande de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand, met name het COVID-fonds van SRD 1.5 miljard zal de besteding van deze middelen in de komende 6 maanden, een behoorlijk negatieve uitwerking hebben op de samenleving.

Dit fonds zal een belangrijke rol spelen in het beschermen van de samenleving tegen, en het bestrijden van deze gevaarlijke pandemie. De besteding van de middelen zal de staatsschuld echter met nog eens 5% laten toenemen.

Hoewel het COVID-II Fonds van SRD 1.500 miljoen van belang is voor de voorkoming en bestrijding van de gevreesde ziekte zal de wijze van financiering de gehele samenleving, zonder onderscheid des persoons, significant verarmen, haalt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) aan.

Monetaire financiering van de COVID uitgaven middels creatie van nieuw geld door de CBvS zal direct de inflatie aanwakkeren. Het in de samenleving pompen van ca. SRD 300 miljoen per maand heeft zeker zijn invloed.

De extra gecreëerde gelden zullen immers direct worden besteed en in onze kleine open economie zal ruim meer dan de helft uit importproducten bestaan. Dat verhoogt direct de vraag naar dollars met een verhoogde koers tot gevolg.

De verhoogde koers zal daardoor de prijs van alle geïmporteerde goederen en diensten, ook die niks met Covid te maken hebben, verder doen stijgen. Dit heeft de VES aan leden van de Nationale Assemblee meegedeeld. Zij is van mening dat eerlijke informatieverschaffing aan de samenleving van belang is.

De VES vindt dat in het kader van openheid van bestuur het meer dan noodzakelijk is dat de Regering duidelijkheid verschaft over de besteding van de SRD 1.500 miljoen.

Indien het geld wordt besteed in de consumptieve sfeer zal uiteindelijk de verarming verder gestalte krijgen, terwijl de lokale productiebedrijven schreeuwen om ondersteuning.

Investeren in de lokale productie leidt tot consolidering en uitbouw van werkgelegenheid en de vereiste dynamiek in onze economie die nu deels ontbreekt.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…