fbpx
Facebook Pagelike Widget

VES vraagt publicatie jaarverslagen CBvS

GFC NIEUWS- De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft de Centrale Bank van Suriname ruim twee weken terug per schrijven haar bezorgdheid over de recente financieel-economische en monetaire ontwikkelingen in het algemeen en het uitblijven van sturende en corrigerende maatregelen vanuit de bank als monetaire autoriteit kenbaar gemaakt.

Ze willen dan ook op de meest korte termijn wederom met de Governor Maurice Roemer van gedachten te wisselen over het nieuwe monetair beleid.

Daarnaast vragen ze per ommegaande de reeds vaker toegezegde jaarverslagen 2015 – 2019 van de CBvS te publiceren. De jaarverslagen, die belangrijk zijn om de stand van de nationale economie formeel vast te leggen en ook verantwoording af te leggen aan de samenleving, zijn sinds 2014 niet gepubliceerd. De VES heeft diverse Governors hierom gevraagd zonder resultaat.

In 2018 gaf governor Glenn Gersie aan dat het hem verboden werd om het jaarverslag 2015 te publiceren. De vorige governor Gillmore Hoefdraad had namelijk in 2015 het overheidstekort monetair gefinancierd waarmee hij de Bankwet had overtreden. Door het niet publiceren probeerde men toenmalige governor Hoefdraad uit de gevangenis te houden. Op deze overtreding staat 5 jaar gevangenisstraf.

In 2019 heeft gewezen governor Rovert van Trikt stellig ontkent dat er voor hem een verbod zou gelden en op meerdere momenten hard aan de VES toegezegd de verslagen op korte termijn te zullen publiceren.

Ook governor Maurice Roemer heeft op 24 maart 2020 de publicatie hard aan de VES toegezegd. Dit is na 5 maanden nog steeds niet geschied. Daarenboven heeft de regering Santokhi-Brunswijk in haar regeerakkoord reeds 2 maanden geleden de publicatie aangekondigd.

De VES spreekt hierover haar afkeer uit en vraagt de CBvS spoedige publicatie. Het is zeer paradoxaal dat de CBvS jaarlijks verslagen eist van banken en overige financiële instellingen en bedrijven, maar zelfs heeft de moederbank een achterstand van enkele jaren. De gemeenschap heeft recht op de CBvS jaarversagen. Dit is ook noodzakelijk voor het zo belangrijke herstel van het geërodeerde vertrouwen in de Bank.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.