fbpx

VES-training voor mediawerkers: Cijfers liegen niet

GFC NIEUWS- Onder de kop “Cijfers liegen niet” heeft het ministerie van Financiën recentelijk een rapport met de naam ‘2018, Begroting Snapshot & Economisch Review’ aan de pers gepresenteerd.

Na bestudering komt de Vereniging van Economisten (VES) tot de conclusie dat het rapport beter de titel had kunnen dragen die door statistici vaak wordt gebruikt “Figures don’t lie, but lyers figure“ (Cijfers liegen niet, maar leugenaars gebruiken cijfers).

Het rapport staat bol van holle frasen en er worden een aantal open deuren ingetrapt. Bijvoorbeeld “De economie van vandaag tikt veel beter aan dan in 2016.”

Elke vergelijking met 2016, het laatste economisch dieptepunt, valt per definitie beter uit. Bovendien, als we Suriname met Venezuela of Haïti vergelijken doen we het uitmuntend goed.

Tegenstrijdigheden en feitelijke onjuistheden

Terwijl er wordt aangegeven dat door bezuinigingen de uitgaven van de overheid zijn afgenomen tonen de cijfers aan dat de uitgaven fors zijn toegenomen.

Daarnaast wordt er voor 2019 een financieringstekort van SRD 1,664 miljard geprojecteerd, -6 procent van de BBP. Dit is ronduit een aanslag op de intelligentie van elke Surinamer.

BEKIJK OOK
Onderwijs als voorwaarde voor kwalitatieve jeugdparticipatie

Het ministerie geeft aan maar liefst 3 jaar lang te hebben gewerkt aan het stroomlijnen van de Staatsfinanciën en deze manier om het te presenteren en zal ze binnenkort ook de website, het Suriname Transparantie Portaal, lanceren.

De bewuste verdraaiing van de werkelijke toestand van de economie middels cijfers, al dan niet via de mediawerkers, is dus onderdeel van gericht overheidsbeleid.

Uit de verslagen in de media hebben we kunnen constateren dat de mediawerkers inhoudelijk niet in staat waren de gepresenteerde cijfers en conclusies op de persconferentie adequaat te beoordelen.

Basistraining Economie “Cijfers liegen niet ….!”

Al met al genoeg reden voor de VES om een Basistraining Economie met de titel “Cijfers liegen niet!” aan te bieden.

Deze training is in de eerste plaats bestemd voor mediawerkers, maar is ook relevant voor meerdere beroepsgroepen.

Het doel van de training is om mediawerkers vertrouwd te maken met de basisbegrippen in de economie en statistiek, alsmede de toepassing in de Surinaamse economische praktijk.