fbpx
Facebook Pagelike Widget

VES roept op ontoelaatbare handelingen vorige regering te onderzoeken en schuldigen te straffen

GFC NIEUWS- De onthullingen van de regering over de erfenis en de ravage gepleegd in de laatste weken door de vorige regering en het grof bestelen en wegdragen van de eigendommen van de samenleving, zijn ernstig en barbaars, schrijft de Vereniging van Economisten (VES).

De VES roept de autoriteiten op om ontoelaatbare handelingen te onderzoeken en de schuldigen te straffen en de bezittingen van de samenleving terug te brengen in de boezem van de Staat.

De samenleving heeft op 25 mei 2020 tijdens de verkiezingen duidelijk het beleid van de vorige regering resoluut afgewezen en gekozen voor een andere regering. Dit heeft de samenleving gedaan op basis van de beloften die de coalitiepartijen hebben voorgehouden voor een ander beleid.

De VES zal haar houding van de afgelopen jaren voortzetten en eisen van bestuurders dat ze goed financieel-economisch beleid uitdragen. De samenleving heeft recht daarop. De VES heeft tijdens de hearing met de coalitievoorzitters op 16 juni, haar visie kenbaar gemaakt over het op spoor brengen van onze economie (zie INZICHT nr. 5).

De VES heeft voorafgaand aan de verkiezingen van 25 mei een debattenserie georganiseerd met als climax “Het Economisch Debat”, waaraan 3 van de 4 coalitiepartijen hebben meegedaan. De VES heeft tijdens de debatten partijen op het hart gedrukt om een samenhangend economisch herstelprogramma gereed te hebben bij een eventuele regeringsparticipatie.

Helaas moet de VES, 3 maanden na de verkiezingsoverwinning en 6 weken na het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk, constateren dat het er nog geen samenhangend economisch herstelprogramma is geformuleerd. Dit wordt door de VES betreurd en getuigd van een onderschatting van de diepte van de financieel-economische crisis waarin Suriname zich bevindt.

De regering creëert wel de schijn dat ze nog niet goed weet hoe de crisis aan te pakken. Dit is bijvoorbeeld te merken aan de aankondiging van de verhoging van de government-take met SRD 1 per 23 augustus 2020. Deze maatregel was ook door de VES voorgesteld, maar dan wel als onderdeel van een evenwichtig pakket aan maatregelen.

De regering heeft echter gekozen om ad-hoc de government-take te verhogen, waarbij 3 uren na de aankondiging een verklaring werd uitgegeven dat de agrarische sector vrijstelling krijgt van de verhoging en een extra korting krijgt van SRD 0,50 per liter. De aankondiging hiervan is zeer klungelig gedaan door de regering zonder de nodige voorbereidingen over de procedure tot teruggave en welke groepen in aanmerking komen. Dit typeert de onzekerheid en onvoorbereidheid van de regering.

De VES heeft op 26 augustus haar bezorgdheid kenbaar gemaakt aan President Santokhi en de ministers Achaibersing van Financiën en Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap, Technologische Innovatie over het ontbreken van een samenhangend herstelprogramma. Ze kijkt er naar uit om het economische herstelprogramma kritisch te kunnen beoordelen wanneer het af is en een vinger aan de pols te kunnen houden bij de uitvoering daarvan.

De VES wenst absoluut niet dat beleidsmakers een financieel-economisch beleid voeren waarbij de samenleving gemanoeuvreerd wordt in een situatie van voor 25 mei 2020 of erger.

Meer nieuws

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…