fbpx

VES mini-seminar ‘Islamic Finance for the private sector’

Op maandag 5 november organiseert de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) een mini-seminar met als titel “Islamic Finance for the Private Sector”. Zoals bekend financiert de Islamic Development Bank (IsDB) niet alleen de overheid maar ook het bedrijfsleven. Zo heeft ze via de Islamic Corporation for the Development of the Private sector (ICD) ondersteuning gegeven aan de Trustbank in Suriname om te worden omgevormd tot de huidige Trustbank Aminah.

De ICD is van mening is dat de private sector de motor voor economische groei en welvaart van de bevolking is. Aangezien de financiering van de private bedrijven nog steeds een bottleneck is heeft de VES besloten een mini-seminar te houden over de nieuwe mogelijkheden die Islamic financiering ons te bieden heeft.

De eerste presentatie van de avond wordt verzorgd door Ahmed Bin Abdul Khalid. Hij is hoofd van het regionaal kantoor van de Islamic Corporation for Development of the Private Sector (ICD) in Maleisië.

ICD is het financieringsinstituut van de IsDB voor de private sector, opgericht in 1999. Ze richten zich naast de financiering ook op het promoten van concurrentie en ondernemerschap, het geven van adviezen aan overheid en particuliere bedrijven, alsmede het aanmoedigen van internationale investeringen. Geen recreatie en defensie ICD opereert met een kapitaal van US$ 4 miljard in alle sectoren van de economie, behalve recreatie en defensie.

Haar belangrijkste investeringsproducten zijn: 1. Participatie in het aandelenkapitaal van het bedrijf (met afbouw in maximaal 7 jaar); 2. Termijnfinanciering van kapitaalgoederen (leasen, kopen op afbetaling); 3. Quasi-aandelen; waarbij leningen kunnen worden omgezet in aandelen.

De tweede presentatie van de avond wordt verzorgd door Rosli Bin Hamat. Hij is Vice President van Investments Serba Dinamik Holdings Berhad. Dit particulier bedrijf is een investeringsmaatschappij, met vestigingen in 6 landen, en levert oplossingen op het gebied van informatietechnologie (IT) en oplossingen voor energiediensten en – technologie, hoofdzakelijk aan de olie- en gassector en energieopwekking.

De inleiders zullen vanuit hun achtergrond een beschouwing geven over de mogelijkheden die Islamic financing kan spelen ter benutting van kansrijke bedrijfseconomische opties in ons land. Hij zal dit illustreren met een aantal best practices die hij in zijn werk heeft opgedaan, welke relevant zijn voor Suriname. Na de presentaties is er ruimte voor discussie.

Verder zal er op deze avond ook de mogelijkheid zijn om persoonlijk met deze inleiders informeel van gedachten te wisselen over mogelijke business opportunities en de financieringsmogelijkheden.

OOK INTERESSANT
Surinaamse ondernemers worden verder geruïneerd door zinloze demonstraties