fbpx
VES: Ingediende begroting ondergraaft herstelplan regering

GFC NIEUWS- Met een begrotingstekort van SRD 12.9 miljard heeft de Regering Santokhi-Brunswijk een nieuw record gevestigd.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft vele jaren de overbesteding van de vorige regering bekritiseerd en ieder jaar weer publiekelijk gewezen op de verarming van de bevolking die een dergelijk tekort veroorzaakte.

De VES schrijft hierover in Inzicht: “De huidige coalitiepartijen VHP, ABOP, NPS en PL hebben, met consistente steun van de VES, de onverstandige begrotingen bestreden. Ja, ze zouden het beter doen, en het volk heeft daarop gestemd. In de afgelopen 2,5 maand hebben we allerlei mooie verhalen zien passeren hoe ze zouden bezuinigen op de overmatige uitgaven en hoeveel ze de inkomsten zouden verhogen, alsook de productie zouden stimuleren. Daarvan is de government-take reeds verhoogd. Ja, de Regering heeft ons zelfs gedetailleerd voorgerekend in een macro-economisch Herstelplan hoe ze het Begrotingstekort reeds in 2021 zouden terugbrengen naar 5% van het BBP. Hoe is het dan mogelijk dat met al die aangekondigde bezuinigingen en verhogingen het tekort in plaats van omlaag zo gigantisch is verhoogd. Dit is in strijd met het zo vaak met de mond beleden goed bestuur.”

De voorgenomen verhoging van de Staatsschuld naar 95% van het BBP was volgens de VES zinloos nu de schuld reeds een hoogte van 154% van het BBP heeft bereikt. Bovendien zal de regering noodgedwongen nog meer moeten lenen, al was het alleen voor het COVID II fonds welke de schuld direct met circa 5% zal verhogen.

Een voorlopige becijfering leert ons dat de totale uitgaven SRD 23.4 miljard zullen bedragen terwijl er aan Directe en Indirecte belastingen, niet-belastingmiddelen en donormiddelen in totaal SRD 10.5 miljard. Dit levert een tekort van maar liefst SRD 12.9 miljard, oftewel 46% van het BBP.

Effecten van de gigantische begroting

Indien DNA deze onverantwoorde begroting zou goedkeuren dan moeten we, bovenop de reeds bestaande Staatsschuld van circa SRD 42 miljard, nog SRD 12.9 miljard gaan lenen. Dit tekort zal de druk op de wisselkoers direct verhogen en de dollarkoers boven de SRD 20 stuwen en aansluitend de winkelprijzen verder opstuwen. Dan gaan we weer de cambio’s of winkeliers de schuld geven, maar de enige echte oorzaak is het roekeloos financieel-economisch beleid van de Regering Santokhi-Brunswijk, haalt de VES verder aan.

“De vorige regering heeft de adviezen van de VES hooghartig en stelselmatig genegeerd, en de gevolgen hebben we aan den lijve ondervonden. Laten we hopen dat we het beleid nog ten goede kunnen keren.”

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.