fbpx
Facebook Pagelike Widget

VES-discussieavond “Terugbrengen vreemde valuta kasreserve naar CBvS nader bekeken”

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft kennisgenomen van de opmerkelijke beleidswijziging vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) over het terugbrengen van de vreemde valuta kasreserve bij de banken naar Suriname.

Conform eerdere afspraken, sinds de tijd van governor Telting, hielden de algemene banken van ons land hun kasreserve aan in liquide vorm bij buitenlandse banken met een zeer goede kredietwaardigheid. Hierdoor hadden onze banken en hun rekeninghouders voldoende garanties voor de veiligheid en de directe opeisbaarheid van de vreemde valuta tegoeden.

Het terugbrengen van de vreemde valuta kasreserve naar Suriname en het plaatsen bij de Centrale Bank, zal de deviezenreserve van de ‘moederbank’ kunstmatig omhoog doen schieten, terwijl het solvabiliteitsvoordeel voor de banken minimaal is.

Een punt van zorg is ook de aangekondigde Strategic Investment Comite die wordt belast met het beleggen van dit geld.

“Gezien de recente veranderingen zowel binnen de leiding van de CBvS als in het beleid, waarbij monetaire financiering wederom is geïntroduceerd, kunnen we de bezorgdheid binnen de gemeenschap begrijpen”, zegt de VES in een persbericht.

Het gaat in deze volgens de VES om spaargelden van de diverse rekeninghouders en dan moeten de middelen wel veilig en te allen tijde opeisbaar zijn.

Om de gevolgen die deze beleidswijziging kan hebben op het bankwezen, maar vooral op de hele samenleving, in kaart te brengen zal de VES een openbare discussieavond organiseren. Verschillende experts zullen vanuit hun discipline inzichten presenteren over deze materie.

De bedoeling is vooral om de maatschappelijke discussie gestructureerd op gang te brengen, zodat zowel de positieve als de negatieve consequenties van de beleidswijzing tegen elkaar kunnen worden afgewogen.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…