fbpx

Verzoek aan pg om uitspraken Bouterse te onderzoeken

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft in een brief aan de procureur-generaal (pg) gevraagd om de uitspraken van ex-legerleider en voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, te onderzoeken.
Na de zitting van de Krijgsraad op 30 november zou Bouterse in aanwezigheid van zijn achterban on het partijcentrum Ocer enkele gewraakte uitspraken hebben gedaan.
Onder meer zou de ex-president hebben gezegd: “Men is bezig het volk vijftig jaar terug te werpen. Het was een normale zaak als je zei ‘e koeliman o lati ye hor’ a phagwa? Hij ervoer het niet als belediging. Vandaag aan de dag zien wij dat opkomen. Als dat gebeurt, gaan wij dit land ver terugwerpen. Dan gaan de allerjongsten onder ons, kon mi taigi grat hari. Dit soort dingen ga je alleen met wapens kunnen weghalen”.
De volgende dag, op 1 december, heeft de coalitie zich fel uitgelaten over de uitspraken van Bouterse. In een verklaring werd kenbaar gemaakt dat bedreigingen op een wettelijke wijze zullen worden beantwoord.
Zij wees erop dat Suriname op democratische wijze een nieuw parlement en nieuwe regeringsleiders heeft gekozen op basis van de wet en geldende regels van de rechtsstaat. Dergelijk taalgebruik zou niet alleen opruiend, maar ook contraproductief en polariserend zijn. Dit soort onverantwoordelijke gedrag kan worden geïnterpreteerd als een overtreding van de wet, haalde coalitie aan.

BEKIJK OOK
Dienstverlening Diakonessenhuis niet gegarandeerd