fbpx

Verwijdering Ammonium Nitraat wordt opgepakt door Defensieminister

GFC NIEUWS- In een gesprek dat een vertegenwoordiging van de buurtbewoners Flora/Tammenga afgelopen donderdag hadden met minister Krishna Mathoera van Defensie, heeft zij aangegeven er werk van te zullen maken dat de 2500 ton ammonium nitraat elders opgeslagen zal worden.
De buurtbewoners hebben eerder in een open brief aan de President gevraagd dat dit binnen 3 weken gebeurd vanwege het explosie gevaar. Ook is wederom benadrukt dat deze opslag bij eventuele explosie, een schadestraal zou hebben van tenminste 10 km. Dit betekent dat een groot woon-en werkgebied enorme menselijke en materiële schade zou ondervinden, inclusief Staatsolie, Assuria, SLM en Hermitage Mall.
In het gesprek heeft Mathoera gezegd dat zij zich ter plaatse zal oriënteren en verdere gesprekken voeren met NCCR en de contractor Haukes. De buurtbewoners willen dat ook Newmont als eigenaar van het ammonium nitraat hiervoor verantwoordelijkheid heeft.
De minister heeft zich gecommitteerd er werk van te maken, dat de verwijdering een feit wordt en de opslag van het ammonium nitraat op een verantwoorde wijze gebeurt. Verder komt er een commissie die adviezen moet geven over de opslag van explosief materiaal en aanpassing van relevante wetgeving. Een deskundige vertegenwoordiger van de buurtbewoners zal ook zitting hebben in deze commissie.
De buurtbewoners kijken uit naar een snelle uitvoering van de verwijdering van het ammonium nitraat, omdat elke dag dat deze gevaarlijke chemische stof in hun buurt blijft, een dag te veel is. Zij wijzen ook op het feit dat de droge tijd aanbreekt en er vaker spontane brandjes in de buurt zijn geweest.
Zij blijven de zaak monitoren, niet alleen in het belang van hun eigen buurt, maar in het belang van rampen preventie in de totale samenleving.

BEKIJK OOK
Politie onderzoekt dodelijk verkeersongeval Coronie