fbpx
Verwijdering Ammonium Nitraat wordt opgepakt door Defensieminister

GFC NIEUWS- In een gesprek dat een vertegenwoordiging van de buurtbewoners Flora/Tammenga afgelopen donderdag hadden met minister Krishna Mathoera van Defensie, heeft zij aangegeven er werk van te zullen maken dat de 2500 ton ammonium nitraat elders opgeslagen zal worden.

De buurtbewoners hebben eerder in een open brief aan de President gevraagd dat dit binnen 3 weken gebeurd vanwege het explosie gevaar. Ook is wederom benadrukt dat deze opslag bij eventuele explosie, een schadestraal zou hebben van tenminste 10 km. Dit betekent dat een groot woon-en werkgebied enorme menselijke en materiële schade zou ondervinden, inclusief Staatsolie, Assuria, SLM en Hermitage Mall.

In het gesprek heeft Mathoera gezegd dat zij zich ter plaatse zal oriënteren en verdere gesprekken voeren met NCCR en de contractor Haukes. De buurtbewoners willen dat ook Newmont als eigenaar van het ammonium nitraat hiervoor verantwoordelijkheid heeft.

De minister heeft zich gecommitteerd er werk van te maken, dat de verwijdering een feit wordt en de opslag van het ammonium nitraat op een verantwoorde wijze gebeurt. Verder komt er een commissie die adviezen moet geven over de opslag van explosief materiaal en aanpassing van relevante wetgeving. Een deskundige vertegenwoordiger van de buurtbewoners zal ook zitting hebben in deze commissie.

De buurtbewoners kijken uit naar een snelle uitvoering van de verwijdering van het ammonium nitraat, omdat elke dag dat deze gevaarlijke chemische stof in hun buurt blijft, een dag te veel is. Zij wijzen ook op het feit dat de droge tijd aanbreekt en er vaker spontane brandjes in de buurt zijn geweest.

Zij blijven de zaak monitoren, niet alleen in het belang van hun eigen buurt, maar in het belang van rampen preventie in de totale samenleving.

Meer nieuws

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.