fbpx
Verwijder puisten in je gezicht niet zelf

Knijpen aan puisten kan leiden tot permanente pigmentvlekken of littekens. Acne is het resultaat van dode huidcellen, bacteriën en natuurlijke oliën die de haarzakjes in je huid blokkeren. Het is dus niet de bedoeling dat je je puisten zelf gaat verwijderen. Als gevolg van het prutsen kunnen er op langere termijn namelijk infecties ontstaan en kan het huidweefsel ontsteken.

Voor mensen die vatbaar zijn voor acne, is het geen goed idee om te veel make-up en cosmetische producten te gebruiken. Die produceten kunnen de poriën blokkeren en maken de zaak alleen maar erger. Probeer gebruik te maken van producten op waterbasis en die olievrij zijn.

De belangrijkste oorzaak van acne zijn hormoonfluctuaties, waardoor volwassen vrouwen meer vatbaar zijn voor acne dan mannen. Overschakelen op anticonceptiva kan soms helpen. Er bestaan intussen al verschillende anticonceptiepillen die acne doen afnemen.

Receptcrèmes met retinoïden (vorm van vitamine A) behoren tot de meest effectieve acnebehandelingen.

Voor ernstige acne kan de arts ook een korte kuur van orale antibiotica voorschrijven om overtollige huidbacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.

Als wordt vermoed dat de acne rechtstreeks verband houdt met veranderingen in hormonen in plaats van een infectie, kan er bepaalde medicatie worden voorgeschreven. Die medicatie helpt om de hormonen te blokkeren die de olieklieren triggeren. Tijdens de zwangerschap is het wel niet aangeraden dergelijke medicatie te gebruiken.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Impotent of minder potent? Maak…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…