fbpx
Vervroegde menopauze: zijn er behandelingsmogelijkheden?

Een vervroegde menopauze of premature ovariële insufficiëntie (POI) gaat gepaard met alle vervelende verschijnselen van de menopauze. Bovendien kunt u (meestal) niet meer spontaan zwanger worden, en hebt u een verhoogde kans op botontkalking en osteoporose, op hart- en vaatziekten en mogelijk ook op dementie.

Hormonale substitutiebehandeling
De eerste en belangrijkste reden voor een hormonale substitutietherapie (HST), ter vervanging van de hormonen die de eierstokken niet meer produceren, is de behandeling van de typische menopauzeklachten, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, droge vagina, droge ogen, verminderd libido….

Behandeling met androgenen (testosteron)
Er bestaan tot nu toe onvoldoende bewijzen over het effect en de veiligheid van een behandeling met testosteron op de libido, de botontkalking en het risico op dementie.

Lokale behandelingen
Een lokale behandeling met oestrogenen en/of smeermiddelen kan zinvol zijn bij seksuele problemen (vaginale droogte, pijn bij het vrijen…).

Alternatieve behandelingen
Van complementaire behandelmethoden zoals acupunctuur, fyto-oestrogenen (soja, rode klaver) of kruiden (salie, monnikspeper, maca, Siberische ginseng…) is een gunstig effect onvoldoende aangetoond.

Psychologische ondersteuning
Een vervroegde menopauze kan ook psychologisch erg zwaar zijn en psychologische ondersteuning kan dan zeer wenselijk zijn. Bespreek dit met uw arts.

Leefstijlmaatregelen
Om de risico’s van onder andere osteoporose en hartziekten zo klein mogelijk te houden, is een gezonde levensstijl zeer belangrijk:
• Gezonde voeding, met speciale aandacht naar voeding die rijk is aan calcium en vitamine D zoals zuivelproducten, groene bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden, vijgen, abrikozen… Mogelijk zult u ook vitamine D-supplementen moet nemen. Bespreek dit met uw arts.
• Voldoende beweging waarbij u uw botten belast, zoals wandelen of fietsen.
• Voorkomen van overmatige gewichtstoename, gewicht onder controle houden
• Matige alcoholconsumptie
• Stoppen met roken.

Meer lifestylenieuws

Nieuwe modetrend: duivelse lippen

GFC NIEUWS- Een aantal vrouwen heeft naar verluidt een nieuwe cosmetische procedure uitgeprobeerd, de zogenaamde ‘ duivelse lippen’ of ‘octopus lippen’. Dikke mensen slanken het…

Geheim achter ouder worden dan 100 onthuld

GFC NIEUWS- Wetenschappers hebben het geheim achter het ouder worden dan 100 jaar ontdekt. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Extreme bevolkingstoename in India

Met 1,339 miljard inwoners is India nu het op een na grootste land ter wereld. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Hoe stoppen met slaapmiddelen?

Na langdurig gebruik stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen is niet gemakkelijk: vaak komen de problemen die werden weggedrukt op dat moment in alle hevigheid weer…

Mag je vrijen tijdens de menstruatie?

Vrijen tijdens de menstruatie kan, medisch gezien, helemaal geen kwaad. Toch bestaat er nog een heel taboe daarrond en vinden zowel mannen als vrouwen het…