fbpx

Vervroegde menopauze: zijn er behandelingsmogelijkheden?

Een vervroegde menopauze of premature ovariële insufficiëntie (POI) gaat gepaard met alle vervelende verschijnselen van de menopauze. Bovendien kunt u (meestal) niet meer spontaan zwanger worden, en hebt u een verhoogde kans op botontkalking en osteoporose, op hart- en vaatziekten en mogelijk ook op dementie.

Hormonale substitutiebehandeling
De eerste en belangrijkste reden voor een hormonale substitutietherapie (HST), ter vervanging van de hormonen die de eierstokken niet meer produceren, is de behandeling van de typische menopauzeklachten, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, droge vagina, droge ogen, verminderd libido….

Behandeling met androgenen (testosteron)
Er bestaan tot nu toe onvoldoende bewijzen over het effect en de veiligheid van een behandeling met testosteron op de libido, de botontkalking en het risico op dementie.

Lokale behandelingen
Een lokale behandeling met oestrogenen en/of smeermiddelen kan zinvol zijn bij seksuele problemen (vaginale droogte, pijn bij het vrijen…).

Alternatieve behandelingen
Van complementaire behandelmethoden zoals acupunctuur, fyto-oestrogenen (soja, rode klaver) of kruiden (salie, monnikspeper, maca, Siberische ginseng…) is een gunstig effect onvoldoende aangetoond.

OOK INTERESSANT
Luiheid en onwetendheid belangrijkste oorzaken achteruitgang Suriname

Psychologische ondersteuning
Een vervroegde menopauze kan ook psychologisch erg zwaar zijn en psychologische ondersteuning kan dan zeer wenselijk zijn. Bespreek dit met uw arts.

Leefstijlmaatregelen
Om de risico’s van onder andere osteoporose en hartziekten zo klein mogelijk te houden, is een gezonde levensstijl zeer belangrijk:
• Gezonde voeding, met speciale aandacht naar voeding die rijk is aan calcium en vitamine D zoals zuivelproducten, groene bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden, vijgen, abrikozen… Mogelijk zult u ook vitamine D-supplementen moet nemen. Bespreek dit met uw arts.
• Voldoende beweging waarbij u uw botten belast, zoals wandelen of fietsen.
• Voorkomen van overmatige gewichtstoename, gewicht onder controle houden
• Matige alcoholconsumptie
• Stoppen met roken.